Επαφές Ντάουνερ με Χριστόφια και Έρογλου

Επαφές με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον κατοχικό  ηγέτη Ντερβίς Έρογλου , θα έχει σήμερα ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Οι συναντήσεις θα γίνουν στο πλαίσιο της προσπάθειας, σύμφωνα με κύκλους του Ντάουνερ, να μείνει ανοιχτή η διαδικασία, που έχει «παγώσει» εδώ και μήνες, ώστε να υπάρχει βήμα διαλόγου για την περίοδο μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου. Για το λόγο αυτό, ο ειδικός σύμβουλος θα ξαναβρεθεί στην Κύπρο τον Ιανουάριο.

Ο κ.Ντάουνερ θα παραθέσει απόψε δείπνο σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, «με την ευκαιρία του τέλους της χρονιάς». Αύριο θα δει χωριστά τους Ιακώβου και Ερτούγ, ενώ θα έχει και συνάντηση με συμβούλους την Πέμπτη. Μετά το τέλος του ταξιδιού του στην Κύπρο θα αναχωρήσει για Λονδίνο,  Αθήνα και Άγκυρα.

Για εφαρμογή χρονοδιαγράμματος ως προς την επίλυση του κυπριακού μίλησε ο ΄Ερογλου σε δηλώσεις του στην τουρκική Ζαμάν. Πρόσθεσε ότι αν δεν βρεθεί λύση θα πρέπει να συμμετάσχουν στη διαπραγματευτική διαδικασία και οι τρεις εγγυήτριες χώρες .

Ο κ. Έρογλου, τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα συμβιβαστεί ως προς την έρευνα για τους υδρογονάνθρακες και γιαυτό ασκεί πιέσεις σε εταιρείες ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.