Επαφές Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες – Δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει νέα οικονομική στήριξη αν εκλεγεί

Χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του ΕΛΚ, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, οι επαφές έγιναν στο πλαίσιο της προσπάθειας για διασφάλιση ενός πιο δίκαιου και αποτελεσματικού προγράμματος για την Κύπρο, για την επανάκτηση της εμπιστοσύνης και την αξιοπιστία της Κύπρου ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά και για να μην προστεθούν και νέοι όροι στο μνημόνιο.

Ο κ. Αναστασιάδης έθεσε στον κ. Σόιμπλε τα θέματα που απασχολούν την κυπριακή πλευρά και τον ενημέρωσε για το γεγονός ότι στην Κύπρο η Δανειακή Σύμβαση με την Τρόικα τυγχάνει, με μεγάλη πλειοψηφία, της υποστήριξης της κοινωνίας, παρά το μεγάλο κόστος που αυτή συνεπάγεται εις βάρος του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και γενικά του λαού και εξήγησε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις και ιδιαίτερα ο Δημοκρατικός Συναγερμός ,στήριξαν τα νομοσχέδια του Μνημονίου παρά τις διαφωνίες που διατηρούν.

Έδωσε έμφαση στην ανάγκη γρήγορης εξασφάλισης σταθερότητας στη χώρα, αναφέροντας ότι εκείνο που χρειάζεται σήμερα η Κύπρος είναι η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να μην τεθούν περαιτέρω απαιτήσεις από τα εθνικά κοινοβούλια της Ε.Ε, το Ecofin και το Eurogroup.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνόδου, ο κ. Αναστασιάδης δεσμεύτηκε ότι η Κύπρος δεν θα χρειαστεί επιπρόσθετη οικονομική στήριξη σε περίπτωση που εκλεγεί. Αναγνώρισε “πλήρως την ανάγκη η νέα Κυβέρνηση να εφαρμόσει ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά τους όρους του Μνημονίου…με αυτό τον τρόπο, θα επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία των εταίρων μας”.