Επανεξετάζεται η διαδικασία παραχώρησης συντάξεων ανικανότητας

Στην επανεξέταση της διαδικασίας παραχώρησης συντάξεων ανικανότητας προχωρούν τα Υπουργεία Εργασίας και Υγείας, με στόχο να μπουν «ορθά κριτήρια» ώστε να παίρνουν τις συντάξεις ανικανότητας «εκείνοι που πραγματικά πρέπει».
Για το θέμα συστήθηκαν τεχνικές επιτροπές, οι οποίες θα καταλήξουν σε εισηγήσεις σε περίοδο ενός μηνός.

Η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου και ο Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης συζήτησαν το θέμα, σε συνάντηση που είχαν σήμερα το μεσημέρι, στο Υπουργείο Εργασίας, στην παρουσία τεχνοκρατών.

Όπως δήλωσε η κ. Αιμιλιανίδου μετά τη συνάντηση, στόχος είναι να επανεξεταστεί όλη η διαδικασία για την παραχώρηση των συντάξεων ανικανότητας και να τροχοδρομηθούν διαδικασίες που θα είναι αντικειμενικές και διαφανείς.

Ερωτηθείσα σχετικά, η Υπουργός είπε ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης των συντάξεων, αλλά «θέμα διαδικασιών, οι οποίες πρέπει να εφαρμόζονται», έτσι ώστε να παίρνουν τις συντάξεις ανικανότητας εκείνοι που πραγματικά πρέπει. «Μιλούμε για ορθά κριτήρια» είπε.

Ανέφερε ότι έχουν δημιουργηθεί τεχνικές ομάδες, οι οποίες θα συζητήσουν όλα τα δεδομένα και θα υποβάλουν σε μια χρονική περίοδο ενός μηνός τις δικές τους εισηγήσεις, ώστε να ολοκληρωθεί το σύστημα το οποίο θα εφαρμόζεται.

Οι εισηγήσεις θα υποβληθούν στους Υπουργούς Εργασίας και Υγείας, οι οποίοι με τη σειρά τους θα καταθέσουν την πρότασή τους στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας είπε ότι ουδέποτε τέθηκε η πιθανότητα κατάχρησης ή εκμετάλλευσης του συστήματος και ότι η επανεξέταση γίνεται στη βάση σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο στόχος, κατά τον κ. Πετρίδη, είναι να μπουν δίκαια κριτήρια, «ώστε εκείνοι που πραγματικά χρειάζεται να παίρνουν αυτά τα επιδόματα, να συνεχίσουν να τα παίρνουν».

Είπε τέλος ότι είναι νωρίς να αναφερθεί στα κριτήρια που θα θεσπιστούν, καθώς αυτό αποτελεί αντικείμενο των τεχνικών επιτροπών, τα μέλη των οποίων θα οριστούν την επόμενη εβδομάδα.