Επανεκκινούν τις συζητήσεις ΗΠΑ και Κίνα για λήξη του εμπορικού πολέμου

ΗΠΑ και Κίνα επιχειρούν να επανεκκινήσουν τις συζητήσεις με σκοπό να αποτραπεί ένας ευρείας κλίμακας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων οικονομιών του πλανήτη, σύμφωνα με δύο καλά πληροφορημένες επί του θέματος πηγές.

Οι πηγές, οι οποίες επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμες, αναφέρουν πως ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν και το δεξί χέρι του Κινέζου Προέδρου, Λιου Χε, βρίσκονται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις καθώς αναζητούν τρόπο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Αυτό που τόνισαν είναι πως δεν έχουν οριστικοποιήσει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδριάγραμμα, τα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν και το πλαίσιο της συζήτησης, ωστόσο σύμφωνα με τις πηγές υπήρξε συμφωνία ως προς τη βασική αρχή πως θα πρέπει όντως να πραγματοποιηθούν περαιτέρω συζητήσεις.

Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του εμπορικού ζητήματος έχουν «παγώσει» εδώ και εβδομάδες, με τις δυο πλευρές να μην υποχωρούν. Σύμφωνα με μια τρίτη πηγή, υψηλόβαθμα στελέχη του επιτελείου Τραμπ έχουν κανονίσει εμπορικές συζητήσεις αυτήν την εβδομάδα.

Οι αγορές αντιδρούν θετικά στο ενθαρρυντικό κλίμα, καθώς οι αμερικανικές μετοχές ενισχύονται, όπως και οι αποδόσεις βέβαια των ομολόγων, ενώ το κινεζικό γουάν έσβησε τις αρχικές απώλειες, με το δολάριο να κερδίζει έδαφος.