Επαναπροσδιορισμός του κυπριακού οικονομικού μοντέλου

Η PwC Κύπρου ήταν ο χρυσός χορηγός του συνεδρίου Economist που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 4 Νοεμβρίου στη Λευκωσία.

Το συνέδριο απασχόλησαν θέματα όπως οι προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Ευρωζώνης και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Κυπριακή οικονομία. Εξετάστηκαν επίσης οι επενδυτικές ευκαιρίες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά και οι εξελίξεις στους τομείς της ενέργειας και της τεχνολογίας.

Το συνέδριο χαιρέτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ Νίκος Αναστασιάδης o οποίος διαβεβαίωσε ότι το κράτος θα προχωρήσει σε πιο ριζικές μεταρρυθμίσεις και βαθιές τομές στην οικονομία, ενώ αναφέρθηκε στα τεράστια βήματα προόδου που έχουν γίνει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα από τον Μάρτιο του 2013, αλλά και στις δύσκολες και τολμηρές αποφάσεις που ελήφθησαν. Ακόμη, επεσήμανε πως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, το πρωτογενές ισοζύγιο για το 2014 προβλέπεται ότι θα κινηθεί σε θετικά επίπεδα και σημείωσε ότι αυτό συνάδει και με την ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.

Στο συνέδριο παρευρέθηκαν διακεκριμένοι ομιλητές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της PwC, κ Ευγένιος Ευγενίου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στην υποχώρηση της θέσης της Κύπρου κατά την αξιολόγησή της στο πρόσφατο “Doing Business Report” της Διεθνούς Τράπεζας, κάτι το οποίο, όπως είπε, θα πρέπει να μας κινητοποιήσει να προχωρήσουμε άμεσα στις μεταρρυθμίσεις για τη δημιουργία ενός φιλικότερου περιβάλλοντος στην επιχειρηματικότητα, είτε αυτή αφορά τις ξένες επενδύσεις, είτε τις εταιρίες που επιθυμούν να έχουν ως βάση τους την Κύπρο, είτε τα start ups.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις προσπάθειες των νέων για καινοτόμο επιχειρηματική δραστηριότητα και τόνισε ότι θα πρέπει να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια για δημιουργία μιας νέας παραγωγικής οικονομίας.

Όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ Κωνσταντίνος Ταλιώτης, Συνέταιρος, Υπεύθυνος για θέματα Ενέργειας στην PwC Κύπρου, ανέλυσε τις εξελίξεις στη βιομηχανία του φυσικού αερίου σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις ήδη υπάρχουσες αλλά και τις μελλοντικές επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της ενέργειας στην Κύπρο. Επεσήμανε επίσης την αυξανόμενη σημασία που προσδίδει η αγορά φυσικού αερίου στη μείωση του χρόνου που χρειάζεται ένα έργο παραγωγής μέχρι το φυσικό αέριο να φτάσει στον τελικό καταναλωτή. Επιπλέον, ο κ Ταλιώτης τόνισε τη σημασία της ανακάλυψης φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, το οποίο, όπως ανάφερε, αποτελεί ενδογενές ενεργειακό απόθεμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.