Επί τάπητος το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) Λοϊζος Χατζηκωστής είπε ότι κατά τη συνάντηση με τεχνοκράτες της Τρόικας τέθηκε επί τάπητος το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου στο σύνολό του.

Μετά τη συνάντηση στο Γραφείο Προγραμματισμού, ο κ. Χατζηκωστής είπε ότι αναφορικά με θέματα ανθρώπινου δυναμικού «αναλύσαμε τις θέσεις μας και έχουν γίνει κατανοητές οι μεγάλες θυσίες που με δική μας πρωτοβουλία, τουλάχιστον στην Τράπεζα Κύπρου, έχουν πετύχει και είναι η μεγάλη μείωση του προσωπικού περισσότερη απ’ ότι αναμενόταν».

Πρόσθεσε ότι «εστιάσαμε την προσοχή μας και στην πρότασή μας για μειώσεις στις υπόλοιπες τράπεζες την οποία ο Σύνδεσμος Τραπεζών απέρριψε και με γραπτή επιστολή του γιατί δεν ήθελε να γίνει επέκταση ορίου αφυπηρέτησης στο 65ο έτος της ηλικίας».

«Θεωρούμε ότι είναι παράλογο να αφυπηρετεί ένας υπάλληλος τράπεζας στα 60 του χρόνια και να παίρνει σύνταξη στα 67 του και όλο αυτό το μεσοδιάστημα να μένει κενό», είπε ο Πρόεδρος της ΕΤΥΚ.

Ο κ. Χατζηκωστής είπε ότι συζητήθηκε και το θέμα προσωπικού στις τράπεζες το οποίο έχει μειωθεί πέραν των 2000 ατόμων από όλα τα τραπεζικά ιδρύματα μέσω των εθελούσιων σχεδίων αποχώρησης ενώ μέχρι το 2017 θα υπερκαλυφθεί ο στόχος για αποχώρηση και άλλων 200 τραπεζικών υπαλλήλων.

Ερωτηθείς εάν η Τρόικα έχει θέσει ζήτημα μισθοδοσίας των υπαλλήλων των τραπεζών, ο κ. Χατζηκωστής απάντησε αρνητικά με την ΕΤΥΚ να εξηγεί τις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει για κλιμακωτές μειώσεις μέχρι και 30% και μάλιστα έξω και προ της υπογραφής της συλλογικής σύμβασης.

Ο κ. Χατζηκωστής είπε ότι «για μας ήταν απαράδεκτη η θέση των εργοδοτών οι οποίοι δεν ακούμπησαν τα πραγματικά καλώς νοούμενα συμφέροντα των τραπεζικών ιδρυμάτων και για αυτό έχουν χάσει τουλάχιστον 12 εκατομμύρια ευρώ, αναμένοντας την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων τον Ιανουάριο».

Αντιπροσωπείες από τα Τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού των Τραπεζών Κύπρου και Ελληνικής είχαν συνάντηση μιας ώρας με τους τεχνοκράτες της Τρόικας. Αποχώρησαν από το Γραφείο Προγραμματισμού χωρίς να προβούν σε δηλώσεις.