Επί τάπητος στη συνάντηση κυβέρνησης – τρόικας οι φοροελαφρύνσεις

Οι φοροελαφρύνσεις θα βρεθούν στο «μενού» των σημερινών διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι, που άρχισαν στις 11:30, ενώ θα επιχειρηθεί να κλείσουν ζητήματα που αναδείχθηκαν τις δύο προηγούμενες ημέρες.

Πρόθεση και των δύο πλευρών είναι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος επί ελληνικού εδάφους στα τέλη Σεπτεμβρίου να μην σκαλώσει σε χρονοβόρες συζητήσεις και να προχωρήσουν άμεσα όσα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Στίγμα καλών προθέσεων έδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ο εκπρόσωπος της Επιτροπής στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος χαρακτήρισε «παραγωγικές» της συζητήσεις με τους υπουργούς Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, τονίζοντας ότι η πλήρης αξιολόγηση τους προγράμματος θα γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η τρίτη ημέρα των διαπραγματεύσεων χαρακτηρίζεται από στελέχη της ελληνικής αποστολής και «φαρμακερή» καθώς ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θα παρουσιάσουν στον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, και την ελληνική αντιπροσωπεία τις δικές τους θέσεις επί των ζητημάτων που έθεσε η ελληνική πλευρά και ειδικά τις απόψεις τους για τα ζητήματα που αφορούν στους πλειστηριασμούς, στα επιχειρηματικά δάνεια και κυρίως στις φοροαπαλλαγές.

Από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκφράζεται η αισιοδοξία ότι τόσο στο σκέλος των εκπτώσεων του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων όσο και στο ζήτημα της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και στις δόσεις αποπληρωμής οφειλών η τρόικα θα συναινέσει.

Αναφορικά με τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια και την τιμή εκκίνησης στους πλειστηριασμούς ακινήτων (αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να γίνονται στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας) οφειλετών του Δημοσίου, αλλά και την κινητικότητα στο Δημόσιο, τα ίδια στελέχη θεωρούν πως μπορεί να βρεθούν σημεία επαφής και συγκλήσεων των δύο πλευρών.

Ωστόσο, δεν εκφράζεται η ίδια αισιοδοξία για τα ακανθώδη ζητήματα του υπουργείου Εργασίας όπως οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος.

Στις συζητήσεις της Τετάρτης μετείχαν ενεργά εκτός από τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή των στελεχών του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Πρωτόπαπα και Κυριάκου Πιερρακάκη.

Στέλεχος της αποστολής μιλώντας στο in.gr εξέφρασε την άποψη πως οι συμπαγείς και ομοιογενείς θέσεις που παρουσίασε η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και ειδικά η ομοθυμία των στελεχών των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης κατά τις συζητήσεις των Παρισίων έχουν βοηθήσει στην υποστήριξη των ελληνικών θέσεων.

«Όλα τα στελέχη της ελληνικής αποστολής συμμετέχουν ενεργά στην συζήτηση μεταφέροντας το οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο και συμβάλλοντας στη διαπραγματευτική γραμμή. Από την άποψη της πολιτικής σύνθεσης το πείραμα των Παρισίων πέτυχε» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης αναμένεται μετά την επισκόπηση με τους Μαζούχ, Γκογιάλ και Κοστέλο να παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου τα αποτελέσματα των επαφών.

Σύμφωνα με κύκλους της τρόικας οι επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ δεν θα προχωρήσουν σε κοινές δηλώσεις, ωστόσο δεν αποκλείεται να εκδώσουν εντός της ημέρας κοινή ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των τριήμερων επαφών.

Η αποστολή θα αναχωρήσει από το Παρίσι για την Αθήνα την Πέμπτη το βράδυ. Αυτό δεν ισχύσει για τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Χριστόδουλου Στεφανάδη, ο οποίος θα ταξιδέψει για τις Βρυξέλλες προκειμένου να ενημερώσει την Παρασκευή το EuroWorking Group για τα αποτελέσματα των συζητήσεων των Παρισίων.

Το EuroWorking Group θα προετοιμάσει τις εργασίες του Eurogroup του Μιλάνο που θα διεξαχθεί στις 12 Σεπτεμβρίου, δύο περίπου εβδομάδες πριν την έναρξη της αξιολόγησης επί ελληνικού εδάφους.