Επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας της Αρμενίας – Ενίσχυση σχέσεων Κύπρου-Αρμενίας

Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα ο Υπουργός Άμυνας της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Vigen Sargsyan.

Ο κ. Sargsyan έτυχε επίσημης υποδοχής από τον Υπουργό Άμυνας κ. Φωκαΐδη στο ΓΕΕΦ, ενώ, στη συνέχεια, οι δύο Υπουργοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση και, ακολούθως, προήδρευσαν διευρυμένων συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στην συνέχεια, υπογράφηκαν Συμφωνία για Ανταλλαγή και Αμοιβαία Προστασία Διαβαθμισμένων Πληροφοριών, καθώς και Πρόγραμμα Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Φωκαΐδης τόνισε ότι Κύπρος και Αρμενία στέκονται αλληλέγγυες, έχοντας πάντα ως γνώμονα τον αμοιβαίο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, έχοντας και οι δύο υποστεί τα τραύματα και τις συνέπειες της ατιμωρησίας διεθνών εγκλημάτων.

«Για αυτό και παραμένουμε προσηλωμένοι στην ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου, στην ανάγκη αποφυγής εντάσεων και συγκρούσεων και στην ανάγκη διαφύλαξης της ειρήνης και της σταθερότητας», ανέφερε ο κ. Υπουργός.

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η Κύπρος για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Φωκαΐδης τόνισε ότι οι όποιες απειλές υπονομεύουν αυτή τη στρατηγική κατεύθυνση, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από κοινού, από όλες τις χώρες της περιοχής, αλλά και όσους ενδιαφέρονται ευρύτερα για την αναγκαιότητα να υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου.

Το μεσημέρι, ο κ. Φωκαΐδης θα παραθέσει επίσημο γεύμα προς τιμή του Αρμένιου ομολόγου του.

Κατά την αυριανή μέρα ο Υπουργός Άμυνας της Δημοκρατίας της Αρμενίας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, ενώ στην συνέχεια θα επισκεφθεί τα Φυλακισμένα Μνήματα και τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας όπου θα καταθέσει στεφάνι.

Θα έχει συναντήσεις, επίσης, με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο.

Επισυνάπτονται αυτούσιες οι δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη μετά τη συνάντηση.

«Είχα σήμερα την ιδιαίτερη χαρά να καλωσορίσω εδώ στην Λευκωσία τον αγαπητό φίλο Υπουργό Άμυνας της Αρμενίας, τον οποίο και θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για την εδώ παρουσία του, η οποία είναι η πρώτη από το 2002, οπότε και εγκαθιδρύσαμε τη μεταξύ μας συνεργασία στον τομέα της άμυνας.

Μια συνεργασία αμοιβαία επωφελής, η οποία ενισχύεται με τη σημερινή επίσκεψη, μέσα και από την υπογραφή της Συμφωνίας για Ανταλλαγή και Προστασία Διαβαθμισμένων Πληροφοριών, καθώς και του Προγράμματος Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας

Κοινός μας στόχος μας είναι η αξιοποίηση δυνατοτήτων και ευκαιριών, προκειμένου να εμβαθύνουμε περισσότερο τις σχέσεις μας προς όφελος της ασφάλειας, της σταθερότητας, της ειρήνης, των κοινών αξιών γενικότερα που μοιραζόμαστε και που συνδέουν τις δύο χώρες μας με μακρούς δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης.

Πρόκειται για δεσμούς που σφυρηλατήθηκαν μέσα στο χρόνο, ως αποτέλεσμα της ιστορίας, αλλά και των αγώνων των λαών μας που μάχονται σθεναρά για την επιβίωση και την ασφάλειά τους.

Οι αδελφικές μας σχέσεις ενδυναμώνονται περαιτέρω, όμως, και χάριν στην πολύτιμη συμβολή της αρμενικής κοινότητας της Κύπρου. Μιας κοινότητας που με την πλούσια παράδοση και την ιδιαίτερή της ταυτότητα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κυπριακής κοινωνίας, αλλά και συνδετικό κρίκο μεταξύ των δύο χωρών μας.

Χάριν στην ιδιαίτερα ενεργό παρουσία και την προσφορά της αρμενικής κοινότητας στην Κύπρο, η Αρμενία, φίλε Υπουργέ, βρίσκεται στην καρδιά των Κυπρίων.

Για αυτό και χαίρομαι ιδιαίτερα, διότι με την επίσκεψή σας σήμερα δίνετε τη δυνατότητα να ανανεώσουμε αυτούς τους θερμούς δεσμούς φιλίας, αλληλοεκτίμησης και αλληλεγγύης.

Θέλω να θυμίσω ότι η Κύπρος ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων, ενώ πριν από δύο περίπου χρόνια με ομόφωνη απόφαση της Βουλής ποινικοποίησε την άρνηση της Αρμενικής Γενοκτονίας.

Κύπρος και Αρμενία στέκονται αλληλέγγυες, έχοντας πάντα ως γνώμονα τον αμοιβαίο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, έχοντας και οι δύο υποστεί τα τραύματα και τις συνέπειες της ατιμωρησίας διεθνών εγκλημάτων.

Για αυτό και παραμένουμε προσηλωμένοι στην ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου, στην ανάγκη αποφυγής εντάσεων και συγκρούσεων, στην ανάγκη διαφύλαξης της ειρήνης και της σταθερότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, είχαμε σήμερα την ευκαιρία να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις, πέραν των διμερών μας σχέσεων, και για θέματα περιφερειακής ασφάλειας και τρόπους αντιμετώπισης των νέων απειλών και της τρομοκρατίας.

Σημείωσα ιδιαίτερα τον εποικοδομητικό ρόλο και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η Κύπρος με όλες σχεδόν τις γειτονικές χώρες, πλην της Τουρκίας. Απώτερος στόχος μας και όραμα αποτελεί η μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου, από ζώνη αστάθειας και γεωπολιτικής αβεβαιότητας, σε χώρο σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας, λαμβάνοντας υπόψη και τις ενεργειακές προοπτικές της περιοχής.

Για αυτό και οι όποιες απειλές, οι όποιες ασυμμετρίες που υπονομεύουν αυτή τη στρατηγική κατεύθυνση, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από κοινού, από όλες τις χώρες της περιοχής, αλλά και όσους ενδιαφέρονται ευρύτερα για την αναγκαιότητα να υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου.

Είχα, βεβαίως, και τη δυνατότητα να ενημερώσω τον κ. Sargsyan για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προκειμένου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, στο πλαίσιο και με βάση τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια λύση χωρίς ξένες κηδεμονίες, χωρίς ξένους στρατούς και αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων.

Ο φίλος Υπουργός με ενημέρωσε, επίσης, για τις εξελίξεις στο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και είχα την ευκαιρία να επαναλάβω τη θέση αρχής της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη στήριξή μας στις προσπάθειες της ομάδας του Μινσκ, υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ, για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος, χωρίς τη χρήση βίας, αλλά και να σημειώσω στο πλαίσιο αυτό τις έντιμες προσπάθειες που καταβάλλει η Αρμενία.

Είχα τέλος την ευκαιρία να εκφράσω τη στήριξή μας σε μια διαφοροποιημένη προσέγγιση στο πλαίσιο της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και να επαναλάβω τη θέση ότι η Κύπρος αποτελεί σταθερό υποστηρικτή των θέσεων της Αρμενίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για άλλη μια φορά, αγαπητέ Υπουργέ, με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στην Κύπρο».