Επίσκεψη του Ισραηλινού ΥΠΕΞ κ. Λίμπερμαν στην Αθήνα

Στην Αθήνα αναμένεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν, σε μία περίοδο που οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις εμφανίζονται υποτονικές, έπειτα και από την πραγματοποίηση το περασμένο φθινόπωρο του κοινού υπουργικού Συμβουλίου των δύο κυβερνήσεων.

Η άφιξη του στην Αθήνα θα μπορούσε να είναι μία ευκαιρία για να υπάρξει περαιτέρω ώθηση σε μία αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Αυτό εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένα βήματα που θα εμπλουτίσουν τη συνεργασία αυτή πέραν του τομέα της άμυνας και της ανταλλαγής πληροφοριών.

Ο κ. Λίμπερμαν, γνωστός για τις σκληρές θέσεις του εναντίον της Τουρκίας μετά την τραγωδία του πλοίου «Μαβί Μαρμαρά» το 2010, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευ.Βενιζέλο, καθώς και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δ.Αβραμόπουλου.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πάντως ότι εσχάτως ο κ. Λίμπερμαν έχει μετριάσει την αντιτουρκική ρητορική του, τουλάχιστον δημοσίως, σε μία περίοδο που οι σχέσεις Τελ Αβίβ και Άγκυρας κινούνται σε ένα μοτίβο «κρύου – ζέστης» εν αναμονή της συμφωνίας για τις αποζημιώσεις των θυμάτων του «Μαβί Μαρμαρά».

Η ισραηλινή πλευρά είναι πολύ ευχαριστημένη από τη συνεργασία στον αμυντικό τομέα και την πυκνότητα των κοινών ασκήσεων, ενώ και στην ανταλλαγή πληροφοριών τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλά. Η εικόνα του υπουργού Δημοσίας Τάξεων Ν.Δένδια είναι πολύ καλή στο Ισραήλ και αναμένεται μάλιστα να υπογραφεί κατά την επίσκεψη Λίμπερμαν και ένα πρωτόκολλο συνεργασίας σε θέματα πολιτικής προστασίας.