Επίσημη υποδοχή του ΠτΔ από τον Πρόεδρο της Σερβίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Σερβία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης έφθασε σήμερα στο Βελιγράδι, όπου αρχίζει τη διήμερη επίσημη επίσκεψη του στη Σερβία.

Κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο Νικολά Τέσλα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας κ. Ιβικα Ντάτιτς, ενώ άγημα απέδιδε τιμές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έτυχε επίσης επίσημης υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Βελιγράδι,.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, συνοδευόμενος από τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας, μετέβη νωρίς το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο της Σερβίας, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της χώρας κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς, καθώς στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές.

Ακολούθησε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Κύπρου και Σερβίας και στη συνέχεια οι δύο ηγέτες παρακάθισαν σε κατ΄ιδίαν συνάντηση, την οποίαν ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στην Εθνοσυνέλευση της Σερβίας, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης κ. Βλαντιμίρ Όριτς, και το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμή του ο Πρόεδρος της Σερβίας.

Αύριο, (στις 12.30μμ ώρα Κύπρου) θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του Συμβουλίου Συνεργασίας Κύπρου – Σερβίας, με τη συμμετοχή των Κυπρίων Υπουργών Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνου Κόμπου, Άμυνας κ. Μιχάλη Γιωργάλλα, Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κας Αθηνάς Μιχαηλίδου, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κωνσταντίνοι Λετυμπιώτη, του Αναπληρωτή Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου κ. Δώρου Βενέζη και υπηρεσιακών παραγόντων.

Του Συμβουλίου θα προηγηθούν διμερείς συναντήσεις των Υπουργών με τους Σέρβους ομολόγους τους.

Στο πλαίσιο της Συνόδου θα υπογραφούν Μνημόνια Συναντίληψης μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της εκπαίδευσης, στους τομείς της επιστήμης, της καινοτομίας και των προηγμένων τεχνολογιών, αλλά και συνεργασίας μεταξύ των Διπλωματικών Ακαδημιών των δύο χωρών.

Της Συνόδου θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας που θα παραθέσει η Πρωθυπουργός της Σερβίας κα Άνα Μπρνάμπιτς προς τιμήν του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της αντιπροσωπείας που τον συνοδεύει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει, επίσης, συνάντηση με τον Πατριάρχη Σερβίας Πορφύριο, στο Πατριαρχείο της Σερβίας.