Επίθεση στρατιωτών της Μαλαισίας στο Βόρειο Βόρνεο

Στρατεύματα της Μαλαισίας επιτέθηκαν σε μια ομάδα ένοπλων από τις Φιλιππίνες, οι οποίοι έχουν καταλάβει εδώ και τρεις εβδομάδες μια πόλη στο ανατολικό κρατίδιο Σαμπάχ, στο τμήμα του νησιού Βόρνεο που ανήκει στη Μαλαισία. Αίτημα των ενόπλων είναι να παραμείνουν στην όπως την αποκαλούν προγονική γη τους.

Εκρήξεις συγκλόνισαν την περιοχή, 1.600 χιλιόμετρα ανατολικά της Κουάλα Λουμπούρ, όπου υπολογίζεται ότι 180 ένοπλοι οπαδοί του Σουλτάνου του Σουλού έχουν στρατοπεδεύσει από τις 12 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τις αναφορές οκτώ κομάντος της Μαλαισίας και τουλάχιστον 19 ένοπλοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών από την περασμένη Παρασκευή. Οι κάτοικοι κοντινών χωριών εγκατέλειψαν την περιοχή, καθώς μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πετούν πάνω από το «κεφάλι τους».

Η ομάδα, των ένοπλων από τις νότιες Φιλιππίνες έφτασε με πλοίο στην περιοχή περίπου πριν από τρεις εβδομάδες. Ισχυρίζονται ότι είναι απόγονοι του σουλτανάτου του Σουλού, που κυβέρνησε το βόρειο Βόρνεο πριν από αιώνες.

Ζητούν να αναγνωριστούν και να αποζημιωθούν από την Μαλαισία, ως νόμιμοι ιδιοκτήτες της περιοχής Σαμπάχ.

Η επίσημη Κουάλα Λουμπούρ αρνήθηκε τα αιτήματά τους και σε συνεργασία με την κυβέρνηση των Φιλιππίνων, ζήτησε από την ομάδα των ένοπλων να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.