“Επίθεση” στη κυβέρνηση από τον Α. Κυπριανού

Ο γγ του ΑΚΕΛ σε δηλώσεις του όσον αφορά την έκδοση από την Κυβέρνηση νέου ομολόγου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ο σχετικός τίτλος των εφημερίδων είναι παραπλανητικός.

Διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν έχει ενημέρωση και πρόσθεσε ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ενδεχομένως να ενημέρωσε την αντιπροσωπεία με την οποία συναντήθηκε.

Συνεχίζοντας ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι η έκδοση ομολόγου είναι ένα πράγμα, όπως έγινε με το ομόλογο των 100 εκατομμυρίων και είναι άλλο η έξοδος στις αγορές.

Είπε πως θα πρέπει να εξετασθεί με ποιο τρόπο θα γίνει η έξοδος στις αγορές, υπενθυμίζοντας τις αδιαφανείς διαδικασίες και τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο έγινε η έκδοση του ομολόγου των 100 εκατομμυρίων.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι θέλει να επισημάνει πως αυτό που έχει σημασία δεν κατά πόσο θα εκδώσουμε ένα ομόλογο μισού δισεκατομμυρίου, αλλά να βρεθούν τρόποι βελτίωσης της καθημερινότητας των ανθρώπων.

Διατύπωσε επίσης τη θέση ότι με τις συγκεκριμένες πολιτικές που ακολουθούνται με τη λιτότητα, τις περικοπές, τις ιδιωτικοποιήσεις, δεν υπάρχει προοπτική. Ανέφερε επίσης ότι ενώ σε ολόκληρη την ΕΕ πλέον ογκούται μια αντίδραση στις πολιτικές Μέρκελ, η κυπριακή Κυβέρνηση δεν τις υιοθετεί απλά, αλλά προσθέτει στις απαιτήσεις της Τρόικας για να γίνει πιο αρεστή.

Κάλεσε στη συνέχεια την Κυβέρνηση να αποφασίσει να γίνει λιγότερο αρεστή στην Τρόικα και περισσότερο ωφέλιμη για την Κύπρο.

Όσον αφορά την ακύρωση της χθεισινής συνεδρίας της επιτροπής ελέγχου, ο Α. Κυπριανού,  χαρακτήρισε απαράδεκτη τη μονομερή ενέργεια του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου να ακυρώσει την καθορισμένη συνεδρία της ερχόμενης Τρίτης κατά την οποία επρόκειτο να συζητηθεί το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών.

Αφού ανέφερε ότι κατανοεί την ανάγκη, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης και των στιγμών που διέρχονται οι Κυπριακές Αερογραμμές η Βουλή να είναι πολύ προσεκτική στον τρόπο με τον οποίο θα συζητήσει όλα αυτά τα ζητήματα, εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει διέξοδος, και ανέφερε πως αυτή ακολουθήθηκε σε πάμπολλες περιπτώσεις, είπε ότι η διέξοδος είναι η συζήτηση σε συνεδρία κεκλεισμένων των θυρών.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, αντί να ακυρώσει μονομερώς τη συνεδρία, έπρεπε να μεριμνήσει ώστε η συνεδρία να γίνει κεκλεισμένων των θυρών.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ πρόσθεσε ότι η Διοίκηση των ΚΑ είναι υποχρεωμένη να απαντήσει στα πολλά ερωτήματα και στις υποψίες για τον ανεύθυνο τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τα ζητήματα.

Περαιτέρω παρατήρησε ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου ενεργούσε με εντελώς διαφορετικό τρόπο όταν ο έλεγχος και η ενημέρωση αφορούσε άλλη Κυβέρνηση και άλλα ΔΣ, προσθέτοντας ότι η τακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή από το ΑΚΕΛ.

Ερωτηθείς για τις πρόνοιες του κανονισμού λειτουργίας της Βουλής που ρυθμίζει αυτές τις περιπτώσεις, ο κ. Κυπριανού είπε πως το ΑΚΕΛ θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου να αναιρέσει την απόφαση που πήρε.

Εξήγησε ότι εάν οι πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής απαιτήσει αναίρεση της απόφασης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου είναι υποχρεωμένος να το αποδεχτεί.