Επίδοση υπομνήματος στον ΠτΔ για την σημασία της Αμμοχώστου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα 26 Σεπτεμβρίου 2017, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Δήμαρχο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου.

Μετά από τη συνάντηση, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου κ. Αλέξης Γαλανός δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι κατά τη συνάντηση έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό «και έγινε μια ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα Αμμοχώστου που συζήτησε με τον ΓΓ του ΟΗΕ αλλά και για την ανταλλαγή επιστολών για το θέμα της Αμμοχώστου. Του επιδώσαμε υπόμνημα εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου όσον αφορά στη σημασία που έχει η Αμμόχωστος, όχι μόνο ένεκα των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και ένεκα της Β’ Συμφωνίας Κορυφής αλλά και γενικότερα για το πόσο μεγάλη σημασία έχει μια ευρωπαϊκή πόλη, μια μεσογειακή μεγάλη πόλη που καταστρέφεται συστηματικά και πόσο σημαντικό είναι το θέμα τόσο της ουσίας, της τακτικής και στρατηγικής όσον αφορά στην Αμμόχωστο.

Τονίστηκε ότι η Αμμόχωστος χάνεται, εποικίζεται, ότι το περίκλειστο τμήμα καταστρέφεται μετά από 43 χρόνια και ότι πρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά, να θέσουμε το θέμα που είναι μεγαλύτερο από ένα απλό ΜΟΕ. Είναι κεφαλαιώδους σημασίας».

Πρόσθεσε ότι η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν εποικοδομητική.

Κληθείς να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του κ. Ακιντζί, ο οποίος συνδέει το ζήτημα της Αμμοχώστου με το άνοιγμα του αεροδρομίου Τύμπου και ερωτηθείς εάν τίθεται θέμα συζήτησης ενός τέτοιου ενδεχόμενου, ο κ. Γαλανός απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε ότι «η Αμμόχωστος είναι ανθρωπιστικό θέμα. Είναι τεράστιο λάθος -και δεν πρόκειται να προχωρήσει- η τουρκική πλευρά να το συνδέει ως είδος δολώματος για αναγνώριση».

Πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται ποτέ η Αμμόχωστος να αποτελέσει θέμα διαπραγμάτευσης που να αναγνωρίζει την τουρκική πλευρά.

Εκείνο που μπορεί να γίνει είναι ως πρώτο βήμα να ανοίξει η περίφρακτη πόλη, να ανοίξει το λιμάνι υπό ευρωπαϊκούς κανονισμούς και να αναπτυχθεί με κοινές προσπάθειες το μεσογειακό τμήμα της Αμμοχώστου.