Επέτειος βάρβαρης τουρκικής εισβολής: Η Κύπρος τιμά τους ήρωές της

Συμπληρώνονται σήμερα 45 ολόκληρα χρόνια από τη μαύρη επέτειο της βάρβαρης τουρκικής εισβολής. Στις 05.20 το πρωί, ήχησαν για ακόμα μία χρονιά οι σειρήνες, ξυπνώντας μνήμες και προκαλώντας ρίγη συγκίνησης.

Τα ξημερώματα της 20ης Ιουλίου 1974, ο ο τουρκικός στρατός αποβιβάστηκε στις ακτές της Κερύνειας, πέντε ημέρες μετά το προδοτικό πραξικόπημα.

Σήμερα, η  Κύπρος θυμάται και τιμά όλους όσοι υπερασπίστηκαν την πατρίδα εναντίον του Τούρκου εισβολέα την αποφράδα εκείνη μέρα του 1974, που άφησε πίσω της χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους και μοίρασε τη πατρίδα μας στα δύο.

Σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου διοργανώθηκαν σήμερα εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους πεσόντες και δεήσεις για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας.

Το πρωί, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στην επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Μακεδονίτισσας.

Παρέστη επίσης ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ελλάδας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ακολούθησε επίσκεψη στα Φυλακισμένα Μνήματα.

Στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης τελέστηκε το επίσημο μνημόσυνο για όλους όσοι έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή και θα γίνει παράκληση για την απελευθέρωση του νησιού και για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Πολιτικά κόμματα και οργανώσεις έχουν εκδώσει ανακοινώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής και έχουν διοργανώσει εκδηλώσεις μνήμης και τιμής προς τους νεκρούς της κυπριακής τραγωδίας, τονίζοντας την ανάγκη μια ενότητα και επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητά τους να εργαστούν για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.