Επέμβαση της Αστυνομίας και επεισόδια στην αποβίβαση μεταναστών

Σε ολονύκτιο θρίλερ κατέληξε η αποβίβαση των 345 μεταναστών και χρειάστηκε η επέμβαση του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού και της ΜΜΑΔ  για να  αποβιβαστούν από το κρουαζιερόπλοιο “Salamis Filoxenia” η πλειοψηφία των μεταναστών που διασώθηκαν χθες ανοικτά της Πάφου.

Οι μετανάστες αρνούνταν να αποβιβαστούν και ζητούσαν να μεταφερθούν στην Ιταλία.

Τελικα από τις 8.30 το βράδυ που έιχε φθάσει το κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι η όλη επιχείρηση  της αστυνομίας έληξε στις 5 το πρωί, αφού δεν είχαν φέρει αποτέλεσμα πολύωρες διαπραγματεύσεις και εκκλήσεις από τους αρμόδιους φορείς.

Το κρουαζιερόπλοιο κατέπλευσε στο λιμάνι Λεμεσού στις 20.30, με τους επιβάτες του να αποβιβάζονται κανονικά, ενώ ακολούθως διαπιστώθηκε πως οι μετανάστες δεν είχαν πρόθεση να εγκαταλείψουν το πλοίο. Αντιπροσωπεία των μεταναστών αποβιβάστηκε για διαπραγματεύσεις με τους αρμοδίους της Κυπριακής Δημοκρατίας, με επικεφαλής τον Αν. Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών Κωνσταντίνο Νικολαΐδη.

Η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε οδήγησε και στη ματαίωση προγραμματισμένης κρουαζιέρας, με αποτέλεσμα ο ΓΔ της Salamis Tours, Κίκης Βασιλείου, να εκφράσει την απογοήτευση του για την εξέλιξη αυτή, η οποία όπως υπέδειξε, κοστίζει στην εταιρεία εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και ταλαιπωρεί 300 πρόσωπα που επρόκειτο να ταξιδέψουν.

Από τους 345 μετανάστες μόνο 65 περίπου αποβιβάστηκαν σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, ενώ οι υπόλοιποι παρέμειναν συγκεντρωμένοι στο χώρο της πισίνας του κρουαζιερόπλοιου, αρνούμενοι να εγκαταλείψουν το πλοίο και παρά τις εκκλήσεις που έγιναν από τα μεγάφωνα του πλοίου από το Διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου Μάκη Πολυδώρου .

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν για οκτώ συνολικά ώρες και αφού οι μετανάστες παρέμειναν ακάθεκτοι στις θέσεις τους, πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση των ανδρών του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού και της ΜΜΑΔ, οι οποίοι οδήγησαν τους μετανάστες εκτός του κρουαζιερόπλοιου.

Όλοι οι μετανάστες είναι καλά στην υγεία τους και μεταφέρθηκαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην Κοκκινοτριμιθιά.

Capture