Επέκταση απασχόλησης των ωρομίσθιων

Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, αποφάσισαν ομόφωνα σήμερα να αποστείλουν επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών με την οποία θα ζητείται η επέκταση της απασχόλησης των εποχιακών ωρομίσθιων εργατών του δημόσιου τομέα πέραν των έξι μηνών, με επιδότηση της απασχόλησης τους, αντί της απόλυσης.

Θεωρούν ότι το κόστος για την κάλυψη της επέκτασης της απασχόλησης των εποχιακών ωρομισθίων εργατών, μπορεί να καλυφθεί από τις αποκοπές που έγιναν σε όλους τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα προκειμένου να διασφαλιστεί η εργοδότηση τους, και οι οποίες κυμαίνονταν μεταξύ 0,8% και 2%.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην Επιτροπή, από τις αποκοπές συγκεντρώνονται €20 εκατ. εκ των οποίων €13,5 εκατ. περίπου καλύπτουν τη μισθοδοσία των εποχιακών, ενώ τα υπόλοιπα €6,5 εκατ. των συμβασιούχων εκπαιδευτικών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας και Βουλευτής ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής εξήγησε ότι στόχος της όλης προσπάθειας της Επιτροπής είναι να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ψηλής ανεργίας.

Την ίδια ώρα, είπε, θα δοθεί δυνατότητα στους εποχιακούς ωρομίσθιους να απασχολούνται για 10-11 μήνες το χρόνο και παράλληλα να καλύψουν ανάγκες που υπάρχουν στο δημόσιο τομέα.

“Έχουμε την άποψη ως Επιτροπή ότι αξιοποιώντας το ποσό των €13,5 εκατ. που εισπράττεται από τις αποκοπές των δημοσίων υπαλλήλων και των ωρομισθίων, αλλά και με ένα σχέδιο από πλευράς του Υπουργείου Εργασίας, θα μπορεί η εργοδότηση των ωρομισθίων να φτάσει τους 10-11 μήνες το χρόνο χωρίς να υπάρξει επιπλέον δαπάνη” είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Φακοντή από πλευράς του το Υπουργείου Οικονομικών υπέδειξε ως το σοβαρότερο πρόβλημα τη μνημονιακή δέσμευση για μείωση του προσωπικού στο δημόσιο κατά 4,500 άτομα.

“Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να επιλυθεί διότι δεν μιλάμε για νέες προσλήψεις αλλά για επέκταση της περιόδου απασχόλησης, χωρίς δημοσιονομικό κόστος, διότι τα χρήματα μπορούν να εξευρεθούν χωρίς υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού” εξήγησε.

“Ως επιτροπή ομόφωνα θα στείλουμε επιτροπή στον Υπουργό Οικονομικών με την οποία θα ζητούμε να εξετάσει τη δυνατότητα επέκτασης της απασχόλησης των ωρομισθίων αξιοποιώντας τα χρήματα από τις αποκοπές, αλλά παράλληλα και με ένα σχέδιο του Υπουργείου Εργασίας” για επιδότηση της απασχόλησης, είπε.

Παράλληλα ζητήθηκε, όπως ανέφερε, από τον Διευθυντή του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού να διερευνήσει τη δυνατότητα αυτή σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, το Διευθυντή του ΤΚΑ και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε ότι στόχος της προσπάθειας είναι να εξεταστεί η δυνατότητα επέκτασης της εξάμηνης απασχόλησης αντί να δίνονται τα αντίστοιχα ποσά σε ανεργιακά επιδόματα.

Αυτό, είπε, θα συμβάλει στη μείωση της ανεργίας και θα βοηθήσει και τις κρατικές υπηρεσίες που χρειάζονται αυτούς τους εργαζομένους.

Ο κ. Βότσης είπε ότι το κόστος φαίνεται ότι μπορεί να καλυφθεί από τα κονδύλια που υπάρχουν διαθέσιμα από την έκτακτη εισφορά που αποκόπτεται από τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα για τη διατήρηση της απασχόλησης των ωρομισθίων.

Εξέφρασε ακόμα την άποψη ότι “οι μνημονιακές μας υποχρεώσεις δεν μας απαγορεύουν αυτού του είδους την εξέλιξη και μπορούμε να ξανασυζητήσουμε το θέμα με τους Τροϊκανούς γιατί η όλη φιλοσοφία δεν ξεφεύγει από το στόχο της αντιμετώπισης των θεμάτων της ανεργίας”.

Η Βουλευτής ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα είπε ότι “είναι θέμα πολιτικής απόφασης” διότι θέσεις υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας και μπορούν να γίνουν μετακινήσεις. “Αυτοί οι εργαζόμενοι είναι μια χρυσή ευκαιρία για την Κυβέρνηση να καλύψει κάποιες από τις θέσεις που μένουν κενές στο δημόσιο” είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι δεν υπάρχει θέμα αύξησης των κρατικών δαπανών.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι “μπορεί να είναι πιο συμφέρον για το κράτος να συνεχιστεί η εργοδότησή τους, διότι τα λεφτά αποκόπτονται από τους υπόλοιπους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, πολλές εργασίες δίνονται με συμβόλαια και θα μπορούσαν να γίνουν από τους ωρομίσθιους, ενώ θα ελαφρυνθούν το Ανεργιακό Ταμείο και το ΤΚΑ”.

“Είναι κρίμα να γίνεται αυτή η θυματοποίηση των ωρομίσθιων και εποχιακών εργατών που είναι οι πλέον χαμηλόμισθοι στο δημόσιο και είναι αυτοί που πλήρωσαν τελικά το πάπλωμα” είπε.