Εορτολόγιο: Άγιος Ξενοφών – Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Όσιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 26 Ιανουαρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Ξενοφών και Ξενοφούλα.

Ο Άγιος Ξενοφών κατοικούσε στην Κωνσταντινούπολη κατά τους χρόνους των αυτοκρατόρων Ιουστίνου Α’ (518 – 527 μ.Χ.) και Ιουστινιανού (527 – 565 μ.Χ.).

Ο Άγιος Ξενοφών, ήταν πλούσιος συγκλητικός και διακρινόταν για την βαθιά ευσέβειά του προς τον Θεό.

Η γυναίκα του Μαρία και τα παιδιά τους, Αρκάδιος και Ιωάννης έδρασαν στην Κωνσταντινούπολη στους χρόνους του αυτοκράτορα Ιουστινιανού.

Ο άγιος και η οικογένειά του ακολούθησαν κατά γράμμα τη θεία εντολή. Βρίσκονταν συνεχώς στο πλευρό των πτωχών και απόρων, τους οποίους περιέθαλπαν.

Παράλληλα ο Ξενοφών, θέλησε λόγω και της ευγενικής του καταγωγής, να δώσει ανάλογη μόρφωση και στα παιδιά του και μάλιστα κοντά σε σοφούς διδασκάλους στη Βηρυτό της Φοινίκης.

Στο δρόμο όμως για τη Βηρυτό, τα παιδιά του χάθηκαν σε ναυάγιο και ο όσιος με τη γυναίκα του έσπευσαν επί τόπου προκειμένου να τα αναζητήσουν.

Μετά από κοπιαστική πολυήμερη αναζήτηση, ο Όσιος Ξενοφών, βρήκε τους γιους του μοναχούς. Αμέσως μαζί με τη γυναίκα του ασπάσθηκαν τον μοναχισμό και άρχισαν μία νέα ευσεβή ασκητική ζωή.

Εκοιμήθησαν σε βαθύ γήρας εν ειρήνη.

Τα 2/3 της σιαγόνας «μετά 10 ὀδόντων» του Οσίου Αρκαδίου βρίσκονται στη Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους.

Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ξενοφώντα βρίσκονται στη Μονή Ταξιαρχών Αιγιαλείας και στο Παρεκκλήσιο Οσίας Ξένης της Ρωσίδος Μάνδρας Αττικής.

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 26 Ιανουαρίου: Ξενοφών, Ξενοφώντας, Φώντας, Φόντας, Φόνης, Ξενοφωντία, Ξενοφωντίνα, Ξενοφούλα, Ξενοφώντη, Ξένια

Ο Άγιος Ξενοφών είναι ο κατεξοχήν Άγιος που «ξορίζει» το κακό και την αρρώστια και γι’ αυτό πήρε και το όνομα «Ξορινός». Υπάρχουν διάφορες μαρτυρίες για ασθενείς που τους φανερώθηκε ο Άγιος και τους έκανε καλά.

Στο χωριό Μαζωτός, της επαρχίας Λάρνακας στη Κύπρο, υπάρχει ένα  μικρό εκκλησάκι του Αγίου Ξενοφώντα ή Άγιος Ξορινός όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι και μια καινούργια, μεγάλη εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον Άγιο .