Εορτολόγιο: Άγιος Ιάκωβος ο Απόστολος και Αδελφόθεος

Mεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας σήμερα 23 Οκτωβρίου. Η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Αγίου  Ιάκωβου το Απόστολου και Αδελφόθεου πρώτου επίσκοπου Ιεροσολύμων

Η Εκκλησίας μας αναφέρει ότι ο Άγιος Ιάκωβος ήταν ένας από τους γιους του Ιωσήφ, του συζύγου της Παναγίας μας, από προηγούμενη, όμως, σύζυγο. Γι’ αυτόν, έτσι, τον λόγο, ονομαζόταν αδελφός του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, Αδελφόθεος δηλαδή.

Σύμφωνα με την χριστιανική λαϊκή παράδοση, ευλογήθηκε από τον Θεό, όταν ήταν ακόμη στην κοιλιά της μητέρας του, και υπήρξε τόσο δίκαιος στη ζωή του, ώστε όλοι οι Εβραίοι τον αποκαλούσαν «Δίκαιο» και «Ωβλία», που στα εβραϊκά σημαίνει «προμαχών λαού» και «δικαιοσύνη».

Από την παιδική του, ήδη, ηλικία, ο Άγιος Ιάκωβος έζησε με την πιο αυστηρή άσκηση. Δεν έπινε κρασί, αλλά ούτε και άλλα δυνατά ποτά. Μιμούμενος δε τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, δεν έτρωγε ποτέ τίποτα από όσα έχουν πνοή ζωής μέσα τους. Ποτέ του δεν λουζόταν και δεν χριόταν με έλαιο, προκρίνοντας τη μέριμνα της ψυχής έναντι εκείνης του σώματος.

Ο Άγιος Ιάκωβος δεν ακολούθησε ως μαθητής τον Ιησού κατά την περίοδο της διδασκαλίας του, αλλά αμέσως μετά την Ανάστασή του, γι’ αυτό κι όλες οι αναφορές, που έχουμε για το βίο του Αγίου Ιακώβου είναι μεταγενέστερες χρονικά του σημαντικότερου αυτού γεγονότος της επίγειας δράσης του Χριστού.

O πρώτος επίσκοπος της πρώτης χριστιανικής Εκκλησίας

Ο Άγιος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος εκλέχθηκε από τους άλλους Αποστόλους ομόφωνα ο πρώτος επίσκοπος της πρώτης ανά τον κόσμο χριστιανικής Εκκλησίας, εκείνης των Ιεροσολύμων, στην οποία εφαρμόστηκε στην πράξη η κοινοκτημοσύνη-κοινοχρησία, κοινή χρήση των υλικών αγαθών των μελών της.

Ο Άγιος Ιάκωβος, λοιπόν, ποίμανε την Εκκλησία των Ιεροσολύμων με δικαιοσύνη, με γενναία στοργή και στερεότητα στην πίστη, με συνέπεια πολλοί άνθρωποι, κόσμος απλός αλλά και πρόκριτοι, να ασπαστούν την χριστιανική πίστη. Αυτό όμως, εξήγειρε τη μοχθηρία και την κακουργία των Ιουδαίων, οι οποίοι, αφού τον συνέλαβαν, τον ανέβασαν κατά την εορτή του Πάσχα πάνω από το πτερύγιο του Ναού του Σολομώντα ζητώντας του να αποκηρύξει την πίστη του στο Χριστό, κι ενώ ακόμα ήταν ζωντανός, κι ενώ προσευχόταν για τους διώκτες και δημίους του, τον αποτελείωσαν με άγριο κτύπημα στο κεφάλι με ξύλο με το οποίο στράγγιζαν τα υφάσματα.

Έτσι ο Άγιος Ιάκωβος ο Δίκαιος μαρτύρησε την πίστη του στον Σωτήρα Χριστό. Τον ενταφίασαν επί τόπου κοντά στον Ναό του Σολομώντα. Τόση, μάλιστα, ήταν η φήμη της αρετής του Αγίου Ιακώβου, ώστε ακόμη και οι πλέον σκεπτικιστές Εβραίοι θεώρησαν τον μαρτυρικό του θάνατο ως αίτια της πολιορκίας και της καταστροφής της Ιερουσαλήμ το έτος 70 μ. Χ. από τους Ρωμαίους.

Στην Αποστολική σύνοδο των Ιεροσολύμων (49 μ.Χ.), που είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα των χρόνων των Αποστόλων, ο Άγιος Ιάκωβος διαδραμάτισε σημαντικότατο ρόλο, μιας και μέσα από τις περιγραφές των Αποστόλων διαφαίνεται ότι ήταν επικεφαλής της συνόδου, μιας συνόδου, που, ουσιαστικά, ‘’άνοιξε’’ τον Χριστιανισμό σ’ όλα τα έθνη της γης.

H πρώτη Θεία Λειτουργία της χριστιανικής Εκκλησίας

Ο Άγιος Ιάκωβος συνέταξε, επίσης, τη Θεία Λειτουργία, που φέρει το όνομά του και αποτελεί την πρώτη Θεία Λειτουργία της χριστιανικής Εκκλησίας και πηγή όλων των υπολοίπων και μετέπειτα λειτουργιών της (Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Θεία λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου κ.ά.). Σήμερα, η Λειτουργία αυτή τελείται τιμητικά μια φορά το χρόνο, στις 23 Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Ιακώβου, και προαιρετικά την Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα, όπου και πάλι η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του, χωρίς όμως να απαγορεύεται να τελεσθεί οποιαδήποτε άλλη ημέρα του χρόνου.

Στην πόλη της Χίου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιακώβου, η Λειτουργία τελείται κάθε χρόνο στις 23 Οκτωβρίου στο μέσον του Ναού ιερουργούντος του Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου.

Έργο του Ιακώβου είναι και η Καθολική Επιστολή, που φέρει το όνομα του στην Καινή Διαθήκη, στην οποία μας συμβουλεύει, να γινόμαστε εκτελεστές και τηρητές του λόγου του Θεού στην καθημερινή μας ζωή κι όχι μόνο ακροατές. Και, φυσικά, να μην ξεγελάμε τον εαυτό μας, με την ιδέα ότι είναι αρκετό και μόνον να ακούει κανείς το λόγο του Θεού.

Τέλος, την ιερή μνήμη του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου τιμάει η Ορθόδοξη Εκκλησία μας στις 23 Οκτωβρίου εκάστου έτους, καθώς και την Κυριακή μετά την Γέννηση του Χριστού, μαζί με τη μνήμη του Δαβίδ του Προφήτου και Ιωσήφ του μνήστορος.