Εξώδικα σε 72 πολίτες και 16 πολίτες για παραβίαση των μέτρων

Η Αστυνομία συνεχίζει τους εντατικούς ελέγχους σε παγκύπρια βάση, για την τήρηση των μέτρων και την εφαρμογή των διαταγμάτων του Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο διήμερο (6π.μ. Παρασκευή 30/07/21 – 6π.μ. Κυριακή 1/8/21), πραγματοποιήθηκαν συνολικά 10.761 έλεγχοι, ενώ έγιναν 72 καταγγελίες πολιτών και 16 καταγγελίες υποστατικών για παραβίαση των μέτρων.

Όσον αφορά στους πολίτες, η πλειοψηφία των καταγγελιών αφορούσε μη χρήση προστατευτικής μάσκας σε ανοικτούς χώρους (δρόμους/πλατείες) και σε οχήματα.

Όσον αφορά στα υποστατικά, καταγγέλθηκαν οι υπεύθυνοι 16 υποστατικών, για παραβιάσεις των σχετικών διαταγμάτων. Οι πλείστες καταγγελίες αφορούσαν υπάλληλους χωρίς προστατευτική μάσκα, χωρίς έλεγχο safepass, συνωστισμό στον εσωτερικό χώρο, ιστάμενους πελάτες, μη ύπαρξη σημάνσεων, κ.ά., ενώ σε κάποιες περιπτώσεις εντοπίστηκαν υπεύθυνοι υποστατικών να μην έχουν στην κατοχή τους safepass.

Από τις καταγγελίες των υποστατικών, οι εννέα αφορούσαν υποστατικά στην Πάφο, για τα τρία από τα οποία σχηματίστηκε φάκελος και οι υπεύθυνοι τους θα οδηγηθούν ενώπιον Δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η επιτήρηση των μέτρων δεν είναι μόνο ευθύνη της Αστυνομίας και των άλλων συναρμόδιων δημοσίων υπηρεσιών, είναι ευθύνη όλων.

Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να ελέγχονται όλα τα υποστατικά για τα οποία η κατοχή safepass είναι υποχρεωτική, αλλά και γενικά η επιτήρηση των μέτρων. Ο κάθε υπεύθυνος κάθε υποστατικού διαδραματίζει τον δικό του ρόλο και θα πρέπει να υπάρχει οριζόντιος καταμερισμός της ευθύνης.