Εξώδικα πρόστιμα και οι βουλευτικές εκλογές του Μαΐου

Εξώδικα πρόστιμα και οι βουλευτικές εκλογές του Μαΐου

Τι μπορεί να κάνει ένας συμπολίτης μας, ο οποίος λαμβάνει εξώδικο πρόστιμο για παράβαση των μέτρων, που επιβάλλει η κυβέρνηση;

Η πρώτη επιλογή, είναι βέβαια η πληρωμή του εξώδικου, εντός της προθεσμίας που ορίζει ο Νόμος. (15 μέρες). Εάν το πρόστιμο δεν πληρωθεί έγκαιρα, τότε το ποσο προς πληρωμή, αυξάνεται δια Νόμου, από €300 σε €450. Το νέο αυτό ποσό, μπορεί πάλιν να πληρωθεί, εντός προθεσμίας άλλων 15 ημερών.

Αν το πρόστιμο δεν πληρωθεί καθόλου,τότε ο πολίτης, πιθανότατα θα λάβει κλήση για να πάει Δικαστήριο. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Νόμος του παρέχει διάφορες επιλογές.

Μια επιλογή θα ήταν, η παραδοχή του αδικήματος που θα αναγράφεται στην κλήση, οποταν και το Δικαστήριο, θα επιβάλει στον κατηγορούμενο, ανάλογη ποινή. Συνήθως,πρόστιμο ανάλογο με τις οικονομικές και άλλες ιδιαίτερες συνθήκες του κάθε παραβάτη. Θεωρητικά, η ποινή που θα επιβάλει το Δικαστήριο, μπορεί να είναι και μικρότερη των €450, ή και να μην είναι καν πρόστιμο.

Άλλη επιλογή, θα ήταν η άρνηση της πιο πάνω κατηγορίας (μη παραδοχή) οπόταν η υπόθεση θα οδηγηθεί κάποτε σε ακρόαση με μάρτυρες. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, ο πολίτης δικαιούται να προβάλει και την θέση, πως το συγκεκριμένο μέτρο-για την παραβίαση του οποίου τον κατηγορούν- ήταν ενάντιο σε κάποιο Συνταγματικό του Δικαίωμα. Αν το επιχείρημα αυτό γίνει δεκτό από το Δικαστήριο, ο πολίτης θα αθωωθεί από την κατηγορία. Μετά από μια τέτοια κατάληξη, ο πολίτης θα δικαιούται και σε αποζημίωση.

Πέραν των όσων ανέφερα πιο πάνω, κάθε πολίτης που λαμβάνει κλήση για Δικαστήριο, δικαιούται παράλληλα να απευθυνθεί στον Γενικό Εισαγγελέα και να ζητήσει, αναστολή της συγκεκριμένης δίωξης. Αν ο Γενικός εγκρίνει το αίτημα, τότε η υπόθεση τελειώνει και ο πολίτης, απαλλάσσεται από την κατηγορία χωρίς να τιμωρηθεί.

Το ερώτημα που με απασχολεί εμένα είναι το εξής:

Αν μεχρι τις εκλογές του Μαΐου, μαζευτούν χιλιάδες τέτοιες υποθέσεις στα δικαστήρια, μήπως η κυβέρνηση θα ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα να τις διακόψει όλες, ούτως ώστε να εισπράξει ψήφους αντί για πρόστιμα;

Η θα προτιμήσει να τιμωρεί τους πολίτες της και ενδεχομένως να χάσει, όλες εκείνες τις ψήφους;

Σε μια περίοδο που πολλοί δεν έχουν καν τα προς το ζείν και που η κυβέρνηση, μαζεύει ψήφους με το κουταλάκι, εγώ προσωπικά, την βλεπω να κάνει το πρώτο.

Βαγγέλης Πουργουρίδης

Δικηγόρος