Εξοργισμένος ο Ντεπαρτιέ, παραδίδει το γαλλικό του διαβατήριο και την κάρτα κοινωνικής ασφάλισης

Η επιτυχία, το ταλέντο και η δημιουργία τιμωρούνται σήμερα στη Γαλλία…Τάδε έφη ο πρώην αγαπημένος των Γάλλων, ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρτιέ και καταθέτει το διαβατήριό του.

Δημοφιλής προσωπικότητα όχι μόνο στην πατρίδα του αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, ο Ντεπαρτιέ έχει κατηγορηθεί ότι για να αποφύγει την υψηλή φορολογία του 75% που επιβάλλει η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ,  θα μετακομίσει σε χωριό του Βελγίου κοντά στα σύνορα. Πρόκειται για ένα μικρό φορολογικό παράδεισο, στον οποίο ο Ντεπαρτιέ έχει ήδη αγοράσει σπίτι, μαζί με άλλους δισεκατομμυριούχους Γάλλους.

Ο 63χρονος Ντεπαρντιέ, ο τελευταίος πλούσιος Γάλλος που αναζητεί καταφύγιο εκτός Γαλλίας, πέρασε στην αντεπίθεση. Σε επιστολή του στην εφημερίδα le Journal du Dimanche τονίζει ότι έχει πληρώσει συνολικά φόρους 145 εκατομμυρίων ευρώ από τότε που άρχισε να εργάζεται ως τυπογράφος στην ηλικία των 14 ετών. Και προσθέτει ότι  από όλους όσοι έφυγαν για τον ίδιο λόγο από τη Γαλλία, κανένας δεν έχει δεχθεί τόσες προσβολές όσο ο ίδιος. “Δεν έχω πλέον κάποιο λόγο για να μείνω εδώ. Θα συνεχίσω ν΄ αγαπώ τους Γάλλους και αυτό το κοινό με το οποίο έχω μοιραστεί τόσες συγκινήσεις”.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ-Ερό χαρακτήρισε “θλιβερή” και “μη πατριωτική” τη συμπεριφορά του διάσημου ηθοποιού, σε μια περίοδο που οι Γάλλοι καλούνται να πληρώσουν υψηλότερους φόρους για να μειωθεί το δημόσιο χρέος.

“Θλιβερή, είπατε θλιβερή; Πόσο θλιβερό είναι αυτό; Ποιος είστε εσείς που θα με κρίνετε; Σάς ερωτώ κ. Ερό, πρωθυπουργέ του κ. Ολάντ;. Παρά τις καταχρήσεις, την όρεξη και την αγάπη μου για τη ζωή, παραμένω ένας ελεύθερος άνθρωπος”.

Ο Ντεπαρντιέ αγόρασε πρόσφατα το σπίτι στο βελγικό χωριό Νεσέν, το 27% των κατοίκων του οποίου είναι Γάλλοι και έβαλε προς πώληση το σπίτι του στο Παρίσι. Θα ζητήσει άδεια παραμονής στο Βέλγιο και θα  παραδώσει το διαβατήριό του και την κάρτα κοινωνικής ασφάλισης.