Εξοδος από μνημόνιο 1,5 χρόνο νωρίτερα – Εκλογές το 2016

Ο πρωθυπουργός, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας δήλωσε στο περιστύλιο του κοινοβουλίου, «Η εμπιστοσύνη και η εντολή που πήραμε απόψε στη Βουλή δεν θα διαψευστούν. Οι ελπίδες του ελληνικού λαού θα δικαιωθούν απολύτως»,  διαβεβαιώνοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν «το 2016». Προηγουμένως, από το βήμα της βουλής τόνισε ότι η έξοδος από το μνημόνιο μπορεί να πραγματοποιηθεί ενάμισι χρόνο νωρίτερα, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας «λίστα γάμου» το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Χθες βράδυ, μιλώντας κατά το κλείσιμο της τριήμερης συζήτησης στην Βουλή, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε ότι από τα όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκύπτει πως είναι ματαιότητα κάθε προσπάθεια εθνικής συνεννόησης.

Πάντως κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί για την εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας:

«Ελάτε να βγάλουμε μαζί Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εμείς θα το κάνουμε και χωρίς εσάς. Θα ήταν καλύτερα να το κάνουμε μαζί».
Ξεκινώντας την επίθεση στον κ. Τσίπρα τον αποκάλεσε «μικρό Ναπολέοντα» για τα όσα είπε στην ομιλία του και πρόσθεσε ότι «αυτά είναι ντροπή και πολιτική αθλιότητα. Δεν καταφέρνετε όμως να τρομοκρατείτε τους βουλευτές. Εκτοξεύετε λάσπη στον ανεμιστήρα και όταν σας ρωτάμε ποιός, πότε, δεν κάνετε κουβέντα. Τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς τους έχετε εύκολους».

«Λίστα γάμου»

Ο πρωθυπουργός αποκάλεσε επίσης «λίστα γάμου» το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο κ. Τσίπρας έχει πρόγραμμα ή έχει όσα προγράμματα έχουν και οι συνιστώσες; Βρίσκονται σε μόνιμη σύγχυση. Βγάζουν μία τοξική γεύση αλαζονείας. Δεν μπορούν καν να μετρήσουν τις συνέπειες των προτάσεών τους. Αυτό που παρουσίασαν δεν είναι οικονομικό πρόγραμμα είναι λίστα γάμου.

Τι περιμένουν ότι θα εκβιάσουν την Ευρώπη για το χρέος; Αυτό που λέει ο κ. Τσίπρας δεν είναι διαπραγμάτευση είναι σύγκρουση από θέση απόλυτης αδυναμίας. Δεν έχουν καταλάβει ότι απέναντί τους δεν έχουν ορισμένες κυβερνήσεις αλλά 27 κοινοβούλια. Η αντιπολίτευση αγωνιά μήπως πετύχει η Ελλάδα. Φαντασιώνεστε την κυβέρνηση ενώ δεν έχετε ασκήσει τον ρόλο σας ως αντιπολίτευση. Εμείς κλείσαμε τους λογαριασμούς με το παρελθόν, εσείς είσαστε το παρελθόν.

Συνεχίζοντας ο κ. Σαμαράς είπε ότι «είμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή, η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και δεν θα επιτρέψουμε να ξανακυλήσει πίσω. Ακούω το ένα ψέμα μετά το άλλο τη μία λανθασμένη πρόβλεψη μετά την άλλη. Η ψήφος εμπιστοσύνης δίνει την σταθερότητα που χρειάζεται για να βγούμε στο ξέφωτο και όχι για να δημιουργείτε στους ξένους τις εντυπώσεις που σκοπίμως δημιουργήσατε σήμερα».

«Έξοδος από μνημόνιο ενάμισι χρόνο νωρίτερα»
Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε παράλληλα ότι δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο και ότι η έξοδος από το τρέχον πρόγραμμα μπορεί να γίνει ενάμισι χρόνο νωρίτερα:

«Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο μνημόνιο, δεν θα χρειαστεί άλλο πρόγραμμα αναγκαστικού δανεισμού. Έχουμε το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πλεόνασμα στην Ευρώπη. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις. Δεν χρειαζόμαστε καν τα χρήματα από το τωρινό μνημόνιο. Μπορούμε να βγούμε από το μνημόνιο ενάμισι χρόνο νωρίτερα. Αυτός είναι ο στόχος μας αυτή είναι η στρατηγική μας. Φαίνεται και στην δήλωση της κας Λαγκάρντ που είπε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο και μπορεί να σταθεί μόνη της. Η κα Λαγκάρντ θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα μία προληπτική γραμμή χρηματοδότησης, αλλά αυτό ακόμη δεν έχει κριθεί. Η αποσύνδεση δεν πρέπει να είναι συγκρουσιακή. Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, αλλά θα είναι μεταρρυθμίσεις που εμείς προτείνουμε. Κάποιοι δεν το θέλουν, σκέφτονται τώρα τί θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους».

«Καταστροφή οι πρόωρες εκλογές»
Ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε επίσης καταστροφικές τις πρόωρες εκλογές:

«Οι πρόωρες εκλογές θα ήταν καταστροφικές και θα ακύρωναν την πορεία που έχει γίνει. Το συμφέρον της χώρας είναι η σταθερότητα και όχι η εκλογολογία και η αστάθεια. Αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν πρέπει να βάλλουμε μπουρλότο σε όλα. Είμαστε το μόνο προπύργιο σταθερότητας στον περίγυρό μας, όσοι θέλουν πρόωρες εκλογές βλάπτουν το συμφέρον της χώρας. Ακούστηκε ότι καμαρώνετε για τις δημοσκοπήσεις. Πρώτον οι δημοκρατίες δεν κυβερνώνται από τις δημοσκοπήσεις αλλά από τις εκλογές και θα γίνουν όταν προβλέπει το Σύνταγμα. Μην προεξοφλείτε την ψήφο του λαού, είναι αλαζονικό. Όταν η χώρα βγαίνει από την κρίση και έχει μπροστά της μόνο καλά γι αυτό βιάζεστε να γίνουν εκλογές».