Εξαφανίστηκε ολόκληρο χωριό στο Αμύνταιο!

Στην «εξαφάνιση» ενός ολόκληρου χωριού οδηγεί η κατολίσθηση εκατομμυρίων κυβικών μέτρων χώματος στο Αμύνταιο το πρωί του Σαββάτου.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μετά την ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο και τεχνικούς της ΔΕΗ για την έκταση του φαινομένου, το χωριό Ανάργυροι, που βρίσκεται τρία χιλιόμετρα από την περίμετρο του ορυχείου θα απαλλοτριωθεί αναγκαστικά.

Πρόκειται για το χωριό στο οποίο σημειώθηκαν σημαντικές ζημιές μετά την κατολίσθηση υποχρεώνοντας τις αρχές να εκκενώσουν σπίτια και να μεταφέρουν τους κατοίκους του σε ξενοδοχεία για τη νύχτα του Σαββάτου καθώς η ΔΕΗ προειδοποίησε για συνέχιση των φαινομένων για άλλες 48 ώρες.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει άμεση νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις απαλλοτριώσεις και τις μετεγκαταστάσεις οικισμών ώστε να προχωρήσει άμεσα και με ταχείς ρυθμούς η αναγκαστική απαλλοτρίωση.

 

Ολόκληρη η φυσιογνωμία της περιοχής έχει αλλάξει με μεγάλα ρήγματα να διατρέχουν χωράφια δίπλα από το ορυχείο στο οποίο σημειώθηκε η κατολίσθηση.