Εξαγριωμένοι αγρότες συγκρούονται με τα ΜΑΤ

Η κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα ξεκίνησε με σοβαρά επεισόδια μεταξύ αστυνομικών σε δύο διαφορετικά σημεία μέχρι στιγμής.

Κρητικοί αγρότες πήραν στο κυνήγι το πρωί ΜΑΤ και περιπολικά, ενώ λίγο αργότερα έφτασαν έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπου σημειώθηκαν συμπλοκές με καπνογόνα, δακρυγόνα, πέτρες και ντομάτες.

Capture

Λίγη μόλις ώρα αργότερα, στο Χαϊδάρι, στο ύψος του Δαφνί, ένας δεύτερος γύρος έντασης ξεκίνησε ανάμεσα σε αγρότες της Πελοποννήσου και τα ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να σταματήσουν την πορεία των αγροτών που κατευθύνονταν προς την Αθήνα με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν σοβαρά επεισόδια με πέτρες, καδρόνια, χρήση χημικών, ενώ ορισμένοι αγρότες έσπασαν και ένα περιπολικό.

Το κυνηγητό στην εθνική οδό συνεχίζεται, ενώ ένα τρίτο σημείο έχει μπλοκάρει την τελευταία ώρα από τους αγρότες. Στην έξοδο του Κορωπίου στην Αττική Οδό, τα τρακτέρ έχουν μπλοκάρει την κατεύθυνση προς αεροδρόμιο. Ταξιδιώτες και εργαζόμενοι θα πρέπει να συνεχίσουν προς Μαρκόπουλο, να κάνουν αναστροφή και να μπουν στο ρεύμα της καθόδου για να βγουν στην έξοδο προς το αεροδρόμιο.

Πρώτα ξέσπασαν επεισόδια στην πλατεία Καραϊσκάκη. Οι συγκεντρωμένοι Κρητικοί αγρότες στην πλατεία Βάθη έμαθαν ότι η αστυνομία μπλοκάρει ένα αυτοκίνητο με αγροτικά προϊόντα στην πλατεία Καραϊσκάκη και ξεκίνησαν τρέχοντας με τις κάμερες να τους ακολουθούν. Όταν έφτασαν κινήθηκαν τρέχοντας προς τους αστυνομικούς, τα περιπολικά και τα ΜΑΤ, τα οποία τράπηκαν αμέσως σε φυγή.

Capture

Η ένταση μεταφέρθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Μάλιστα, όταν αποχώρησαν από την πλατεία Καραϊσκάκη, μάζεψαν ορισμένες ντομάτες από το δρόμο και κατευθύνθηκαν στο υπουργείο όπου τις πέταξαν στους άνδρες των ΜΑΤ. Όταν ζήτησαν να μπουν μέσα στο υπουργείο και οι αστυνομικοί τους αρνήθηκαν, άρχισαν να πετούν πέτρες και καπνογόνα στην είσοδο όπου βρίσκονταν τα ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει νέος γύρος επεισοδίων και να σπάσουν ακόμα και τζάμια στο υπουργείο.

Μετά από 15 λεπτά οι αστυνομικοί αποφάσισαν να «σπάσουν» το μπλοκ των διαδηλωτών.

Όταν οι αγρότες της Πελοποννήσου και της δυτικής Ελλάδας ενημερώθηκαν για τα επεισόδια στην Αθήνα, ξεκίνησαν απευθείας από τον Ισθμό όπου είχαν συγκεντρωθεί με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα και με δεκάδες λεωφορεία. Τελικά, τα τρακτέρ έμειναν πίσω, αφού από τη διαπραγμάτευση τους επετράπη να περάσουν έως τα Μέγαρα μόνο 30.

Capture

 

Η τελευταία εστία έντασης έχει προκληθεί στην Αττική Οδό. Αγρότες με 10 τρακτέρ έσπασαν τις διαχωριστικές νησίδες στην Αττική οδό, στο Κορωπί, και έκλεισαν τον δρόμο προς το αεροδρόμιο. Αυτήν την ώρα στο σημείο επικρατεί ένταση, ενώ παράλληλα βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Αρκετοί τουρίστες και όσοι ήθελαν να πάνε στο αεροδρόμιο κατευθύνθηκαν με τα πόδια με τις βαλίτσες ανάμεσα από τα τρακτέρ.

Κλειστή παραμένει αυτήν την ώρα η Λεωφόρος Αθηνών και στα δύο ρεύματα, αφού έχει αποκλειστεί από δεκάδες αγρότες. Η ένταση, πλέον, έχει αποκλιμακωθεί, ενώ όσον αφορά τον κόμβο του Μαρκόπουλου παραμένει αποκλεισμένο το ρεύμα προς το αεροδρόμιο, από τρακτέρ που έχουν παρατάξει οι αγρότες στον δρόμο.