Εξαγορά της Olympic Air απο την Aegean

H Aegean Airlines και η Marfin Investment Group συμφώνησαν σήμερα την πώληση του 100% της Olympic Air στην Αegean, με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων δεδομένων στους αιθέρες.Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής η Olympic Air θα καταστεί θυγατρική της εισηγμένης Aegean, με τις δύο αεροπορικές εταιρίες να διατηρούν ωστόσο το όνομα, το σήμα τους καθώς και το διακριτό πτητικό τους έργο, τις πτήσεις και το προσωπικό τους. Το τίμημα για την εξαγορά του 100% της Olympic Air έχει οριστεί στα 72 εκ. ευρώ με τμηματική καταβολή μετρητών από την Aegean προς την ΜIG. Η συναλλαγή δεν διαφοροποιεί την σημερινή μετοχική βάση της Aegean.

Ωστόσο, να σημειώσουμε ότι η συμφωνία πρέπει πρώτα να εγκριθεί απο τις αρχές Ανταγωνισμού, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και στην ανακοίνωση.

Οι δηλώσεις του Προέδρου της Aegean Θεόδωρου Βασιλάκη:

«Η Aegean και η Οlympic Air έχουν επενδύσει τα τελευταία χρόνια $2 δις σε καινούργιο στόλο, οργάνωση και καινοτόμες υπηρεσίες, διασφαλίζοντας στην Ελλάδα και τους επισκέπτες της ένα εξαιρετικό επίπεδο υπηρεσιών που αναγνωρίζεται κάθε χρόνο με σημαντικά διεθνή βραβεία. Παράλληλα συνεισφέρουν στο κράτος 270 εκ ευρώ ετησίως σε φόρους, τέλη και εισφορές. Η έλλειψη όμως μεγέθους ικανού για να ανταγωνισθούμε σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και η έντονη κρίση οδηγούν σε ζημιές και συρρίκνωση. Είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος πλήρους εξάρτησης της στρατηγικής μας βιομηχανίας του τουρισμού από ξένους αερομεταφορείς με σημαντικές μακροπρόθεσμες απώλειες στα έσοδα του κράτους και την απασχόληση. Η Aegean διαθέτει, ακόμη, τα οικονομικά και οργανωτικά αποθέματα για να συνθέσει τις ελληνικές δυνάμεις προς όφελος του τουρισμού μας, των εσόδων του κράτους, των εργαζομένων και των μετόχων μας. Οι σημαντικές οικονομικές συνέργειες θα μας επιτρέψουν να προσφέρουμε βελτιωμένη κάλυψη δικτύου αλλά και ακόμη πιο ανταγωνιστικές τιμές στους καταναλωτές. Ελπίζουμε ότι όλοι οι Έλληνες θα ενισχύσουν αυτή τη δύσκολη, φιλόδοξη και απόλυτα απαραίτητη προσπάθεια».

Ανακοίνωση της Marfin:

«Η Marfin Investment Group (MIG) ανακοινώνει σήμερα την υπογραφή συμφωνίας για την πώληση του συνόλου των μετοχών της Olympic Air (“Olympic”) στην Aegean Airlines (“Aegean”). Το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε €72 εκατ. σε μετρητά και θα καταβληθεί τμηματικά. Μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης, η Olympic θα αποτελεί θυγατρική της εισηγμένης στο ΧΑ εταιρείας, «Αεροπορία Αιγαίου». Επιπλέον, θα διατηρηθούν παράλληλα τα δύο εμπορικά ονόματα «Olympic» και «Aegean» ενώ κάθε εταιρεία θα διατηρήσει το επιμέρους πτητικό έργο, το στόλο και το προσωπικό της. Οι διοικητικές, εμπορικές και τεχνικές υπηρεσίες αναμένεται να ενοποιηθούν σταδιακά, στοχεύοντας στην εκμετάλλευση των απαραίτητων συνεργειών και στην αποδοτικότερη αξιοποίηση στόλου και δικτύου των δύο εταιρειών.

Η συναλλαγή τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης των αρμοδίων Επιτροπών Ανταγωνισμού και των λοιπών αρμόδιων εποπτικών αρχών, οι οποίες θα προσδιορίσουν το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής της.