Εξαγγελία νέων μέτρων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Επιβάλλεται ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμός του κράτους, αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους πολιτικούς, τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, παρουσιάζοντας τη δεύτερη δέσμη μέτρων για εκσυγχρονισμό του κράτους.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η άρση της βουλευτικής ασυλίας για όλες τις μορφές αδικημάτων, η υποχρέωση κατάθεση πόθεν έσχες για πολιτειακούς αξιωματούχους ενώ με πρόταση τροποποίησης του Συντάγματος, καθορίζονται επακριβώς και διευρύνονται τα αδικήματα για τα οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διωχθεί ποινικώς.

Κατά την παρουσίαση των μέτρων ο Πρόεδρος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι έννοιες όπως η αξιοκρατία, η χρηστή διοίκηση, η ευθύνη των πολιτικών, οι υποχρεώσεις του κράτους προς τους πολίτες του, «που παρέμεναν μέχρι πρόσφατα κενές περιεχομένου διακηρύξεις, σήμερα, λόγω και των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, αποτελούν εθνική αναγκαιότητα».

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι με πρόταση τροποποίησης του Συντάγματος, καθορίζονται επακριβώς και διευρύνονται τα αδικήματα για τα οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διωχθεί ποινικώς. Παράλληλα, αίρεται η ασυλία των Βουλευτών για όλες τις μορφές αδικημάτων και ρυθμίζονται νομοθετικά οι ποινικές και αστικές ευθύνες των υπουργών και ανεξαρτήτων αξιωματούχων για πράξεις ή παραλήψεις τους κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε επίσης ότι διευρύνεται ο κατάλογος των ελεγχομένων αξιωματούχων (περιλαμβάνονται και ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου, Προεδρικοί Επίτροποι, Δικαστές, Αρχηγοί μη κοινοβουλευτικών κομμάτων, κ.ά.) και με συνταγματική τροποποίηση, υποχρεούνται όπως δημοσιοποιούν τα περιουσιακά τους στοιχεία (πόθεν έσχες) σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα.

Με τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εισάγονται κανόνες χρηστής διοίκησης και πάταξη της διαφθοράς, πάταξη της διαπλοκής και των κατεστημένων, εισαγωγή της αξιοκρατίας και της ισοπολιτείας και μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι η ανασυγκρότηση και ο εκσυγχρονισμός ενός κράτους προϋποθέτουν την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και για το λόγο αυτό εισάγεται θεσμικό μέτρο που ενισχύει την άμεση δημοκρατία και τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Επίσης με τα μέτρα η Κυβέρνηση στοχεύει στην αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου και ταχεία απονομή της δικαιοσύνης.