Εξέταση αίματος θα προβλέπει τον καρκίνο του φάρυγγα

Επιστήμονες μπορεί ενδεχομένως να καταφέρουν να προβλέπουν τον καρκίνο του φάρυγγα που προκαλείται από τον ιό HPV, περισσότερο από 10 χρόνια πριν τη διάγνωση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of Clinical Oncology’.

Χρησιμοποιώντας εξέταση αίματος, που βρίσκεται ακόμα στο στάδιο έρευνας, ειδικοί μπόρεσαν να εντοπίσουν δείκτες που υποδείκνυαν αρχικά στάδια της νόσου.

Ο HPVείναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός και μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή-γεννητική ή στοματική.

Υπάρχουν περισσότερα από 40 είδη του HPV, σύμφωνα με το Centers for Disease Control and Prevention, και σχεδόν όλοι οι σεξουαλικά ενεργοί άντρες και γυναίκες θα ‘αποκτήσουν’ τουλάχιστον ένα είδος του HPV στη ζωή τους.

Οι περισσότερες λοιμώξεις καταπολεμώνται από το ανοσοποιητικό και δεν οδηγούν σε προβλήματα υγείας. Ωστόσο ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν στη συνέχεια καρκίνο από τον ιό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι συσχετίζουν τον ιό HPVμε τον καρκίνο του τραχήλου. Ωστόσο ο HPVμπορεί επίσης να προκαλέσει Στοματοφαρυγγικό Καρκίνο, ιδιαίτερα στους άντρες.

Οι ερευνητές εστίασαν στα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος που ελήφθησαν από 135 ασθενείς με καρκίνο στο φάρυγγα.

Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών με καρκίνο φάρυγγα φάνηκε να έχουν αντισώματα του HPVστο αίμα τους μια δεκαετία πριν τον εντοπισμό συμπτωμάτων της νόσου.

Οι ερευνητές δήλωσαν εξαιρετικά ενθαρρυμένοι από τα ευρήματα.

Ο ερευνητής Paul Brennan. του International Agency for Research on Cancer στη Λυών, δήλωσε ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχαν ακριβείς δείκτες για τον έγκαιρο εντοπισμό αυτού του καρκίνου.

Η εξέταση πιθανόν απέχει χρόνια από την τοποθέτησή της στο ιατρείο.

Η Dr. Ellie Maghami, του Hope National Medical Center στο Duarte, της Καλιφόρνια, δήλωσε ότι ενδεχομένως αυτού του είδους οι ασθενείς θα μπορούσαν να βρίσκονται κάτω από στενή επιτήρηση, επομένως αυτό δυνητικά επιτρέπει πιο τακτική εξέταση, πρώιμο εντοπισμό, πιο έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση. Η Maghamiδήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες, ίσως στις ΗΠΑ, όπου το ποσοστό καρκίνου του φάρυγγα σχετιζόμενο με τον HPV είναι περίπου διπλάσιο σε σχέση με την Ευρώπη. Πρόσθεσε, ότι επειδή η εξέταση αίματος που χρησιμοποιείται στη νέα έρευνα είναι υπό ανάπτυξη, προτείνει την ενημέρωση ως όπλο για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση.