Εξάμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος εξετάζει η Ευρώπη

Το ενδεχόμενο εξάμηνης παράτασης του ευρωπαϊκού σκέλους του ελληνικού προγράμματος, εξετάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με έγγραφο που ήλθε στη γνώση του πρακτορείου Reuters. Εξετάζονται επίσης σενάρια 3μηνης και 12μηνης παράτασης. Σύμφωνα με το Reuters, το επίμαχο έγγραφο αναμένεται να αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων στο Eurogroup της Δευτέρας.

Στο εν λόγω έγγραφο περιγράφονται τα επόμενα βήματα του ελληνικού προγράμματος. Προβλέπεται βασική συμφωνία για την τρέχουσα αξιολόγηση έως το Eurogroup της Δευτέρας, ολοκληρωση της ψήφισης όλων των προαπαιτούμενων δράσεων μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου και εκταμίευση της δόσης του 1,8 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, προβλέπεται πως μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου θα εχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία ένταξης της Ελλάδας στην προκλητική γραμμή χρηματοδότησης ECCL του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reuters, η μετά-μνημονιακή γραμμή βοήθειας ECCL θα είχε διάρκεια ενός έτους (ανανέωση στο εξάμηνο) και θα είχε δύναμη 11,5 τα δισεκατομμύρια ευρώ που δεν απομένουν ως αχρησιμοποίητο απόθεμα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε πάντως στο Reuters πως η Αθήνα δεν έχει υποβάλει αίτημα για επέκταση του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα διαμηνύσει πως τυχόν παράταση του ευρωπαϊκού προγράμματος θα είχε μέγιστη διάρκεια λίγων εβδομάδων. για τεχνικούς λόγους. Το ΠΑΣΟΚ έχει καταστήσει σαφές πως δεν υπάρχει από την πλευρά του ενδεχόμενο εξάμηνης παράτασης.