Εν μία νυκτί ρυθμίσεις για τους χρεωμένους “βαρόνους” των ΜΜΕ!

Mήνα Άυγουστο και βράδυ Παρασκευής κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία για τα χρεωμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Με τη μέθοδο του… κατεπείγοντος η συζήτηση αλλά και η ψήφιση της τροπολογίας θα γίνουν μέσα σε μία και μόνο ημέρα, αύριο Τρίτη. Πως γίνεται όμως κάθε φορά που θίγονται συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών να άρονται οι θεσμοθετημένες διαδικασίες και να εξυπηρετούνται εν μία νυκτί, ενώ όταν πρόκειται για τα συμφέροντα του λαού, να εξαντλούνται όλα τα απαιτούμενα χρονικά περιθώρια;

Η τροπολογία και όλα τα σχετικά με αυτήν, συμπεριελήφθησαν στο νομοσχέδιο για την “Κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς “Οι Αγιοι Ανάργυροι” και του ΝΙΠΔ με την επωνυμία Σύλλογος Φίλων Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς “Οι Αγιοι Ανάργυροι”. Ενδεικτικό στοιχείο της βιασύνης να κατατεθεί η τροπολογία για τα ΜΜΕ, είναι επίσης η προχειρότητα με την οποία συντάχθηκε. Ούτε καν η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, δεν ετοιμάστηκε, η οποία συνοδεύει πάντα κάθε νομοσχέδιο ή τροπολογία που κατατίθεται προς ψήφιση. Το επιβεβαιώνει άλλωστε και η αναφορά που έγινε από τον ίδιο τον φορέα: ” Τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια εντός των οποίων ζητήθηκε η σύνταξη έκθεσης δεν επέτρεψαν την ολοκληρωμένη επεξεργασία της τροπολογίας και την εκτίμηση των οικονομικών αποτελεσμάτων”, αναφέρει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σύμφωνα με την 22σέλιδη τροπολογία που κατέτεθηκε το βράδυ της 1ης Αυγούστου στη Βουλή, επιτρέπονται “κατ΄εξαίρεση οι συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων ηλεκτρονικών μέσων”. Καταργείται έτσι ο ισχύον μέχρι τώρα νόμος του 2007, που απαγόρευε κάθε σύμπραξη μεταξύ επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης. Οι εταιρείες με ενδοομιλική σχέση μπορούν επίσης – χωρίς να έχουν προβεί σε νομική συγχώνευση – να ανταλάσσουν περιουσιακά στοιχεία αλλά και προσωπικό! Επιπλέον, με μία απλή και μόνο αίτηση στο ΕΣΡ, ένα μέσο ενημέρωσης μπορεί να αλλάξει περιεχόμενο και χαρακτήρα.  Μαζί με όλα αυτά, ευνοϊκές αλλαγές προτείνονται και ως προς το… αγγελιόσημο. Η χρέωση αυτού, θα γίνεται πλέον με βάση την τιμή που αναγράφεται στο τιμολόγιο, όπως αυτή προκύπτει μετά από την αφαίρεση τυχόν χορηγούμενης έκπτωσης.

Οι… εξυπηρετήσεις αυτές που προσφέρονται εμφανώς ως “δώρο” στα χρεωκοπημένα συγκροτήματα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης δημιουργούν μία σειρά από εύλογες απορίες για τα οποίες πιθανότα κανείς δεν θα μπει στον κόπο να δώσει μία απάντηση και θα εξακολουθούν να πλανώνται ως… ρητορικά ερωτήματα.  Ο φόβος που γεννά η συγχώνευση των υπερχρεωμένων Μέσων Ενημέρωσης με σκοπό τη “μείωση του κόστους λειτουργίας” είναι με μία πρώτη ματιά η έναρξη μαζικών απολύσεων. Πώς μπορεί άλλωστε να αναλυθεί λεπτομερώς η σημασία της φράσης “ανταλλαγή απασχολούμενου δυναμικού”; Άγνωστο επίσης το ποιές θα είναι οι συνέπειες αυτών των μετακινήσων – απολύσεων για το ασφαλιστικό ταμείο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Προφανώς αλλαγή θα υπάρχει επίσης και στον κατώτατο αριθμό προσωπικού που θα απασχολεί το κάθε μέσο ενημέρωσης. Όπως αναφέρεται στην εν λόγω τροπολογία, μέσα από τις συμπράξεις που θα γίνουν θα λαμβάνεται υπόψη και το προσωπικό που απασχολείται σε συνδεδεμένες με αυτούς επιχειρήσεις, είτε είναι ενημερωτικά Μέσα είτε όχι, έντυπα και ηλεκτρονικά.

Μπορεί λοιπόν να είμαστε εν αναμονή για το γενικό πλαίσιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο και θα παρουσιαστεί από την κυβέρνηση εντός του Αυγούστου, το θέμα ωστόσο των χρεωκοπημένων  ΜΜΕ θα επιλυθεί άμεσα –  απ’ ότι φαίνεται κατ΄εξαίρεση – και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Όσο για τα συγκροτήματα που ευνοούνται εκ πρώτης από την συγκεκριμένη τροπολογία, εφ΄όσον βέβαια ψηφιστεί, είναι γνωστά σε όλους. Ηδη σε συζητήσεις για συγχχώνευση βρίσκονται ο ΔΟΛ με τον Πήγασο ενώ φήμες υπάρχουν και για πιθανή συγχώνευση Star – Mega.