Εν αναμονή της επιστροφής της τρόικας στην κυβέρνηση

Παρά το γεγονός ότι πληροφορίες προερχόμενες από τις Βρυξέλλες υποστήριζαν πως οι επικεφαλής των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ ενδέχεται να έλθουν στην Αθήνα ακόμη και αύριο Τετάρτη, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από ελληνικής πλευράς αλλά ούτε και από το ΔΝΤ.

Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές, η απόσταση που αρχικά χώριζε την ελληνική πλευρά και την πλευρά των δανειστών έχει μειωθεί αισθητά και ότι η επανεκκίνηση της αξιολόγησης επί ελληνικού εδάφους είναι θέμα ημερών.
Μηνύματα για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα έρχονται από την Αθήνα, αλλά και από τις Βρυξέλλες. Μάλιστα, στη βελγική πρωτεύουσα εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επιστροφή της τρόικας ακόμη και την Τετάρτη, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος.Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συζητήσεις που διεξάγονται μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης, προσθέτοντας μάλιστα πως «γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όσον το δυνατόν συντομότερα».

Για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ενώ ακολούθησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ανέφερε πως «βρισκόμαστε ένα ακριβώς βήμα πριν από την ολοκλήρωση μιας πολύ σκληρής, επίπονης διπλής διαπραγμάτευσης» για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και την αλλαγή σελίδας.

Όπως είπε, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, «η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, γιατί δεν αφορά μόνο την ολοκλήρωση του τρέχοντος ευρωπαϊκού προγράμματος, αλλά … τον επανακαθορισμό της σχέσης μας με τους Ευρωπαίους εταίρους».