Εν αναμονή της δόσης και του ανασχηματισμού…

Η εκταμίευση της δόσης φαίνεται πως είναι τώρα η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, η οποία στρέφει το βλέμμα της στη συνεδρίαση του Eurogroup της Τρίτης, στο οποίο και αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Σύμφωνα με υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου η δόση θα καταβληθεί στην Ελλάδα γύρω στα μέσα Δεκέμβρη.

Το επόμενο βήμα είναι ο ανασχηματισμός, με τα σενάρια να κάνουν λόγο για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Μετά τις “φωτιές” που άναψαν οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης  Ανδρέα Ρουπακιώτη, τα σενάρια για ανασχηματισμό φούντωσαν. Ωστόσο, παρά τις εισηγήσεις που δέχτηκε ο Πρωθυπουργός περί άμεσης απομάκρυνσης του, εκείνος αποφάσισε να μην προβεί ακόμα σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, επιλέγοντας να γίνουν όλες μαζί μετά την εκταμίευση της δόσης για τη χώρα.

Την ίδια ώρα απο την πλευρά του ΠΑΣΟΚ  αναμένονται εσωκομματικές διεργασίες και διαβουλεύσεις σχετικά με τη συμμετοχή του κόμματος στη νέα κυβέρνηση, ωστόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος  θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως θα δεχτεί την θέση του αντιπροέδρου και ότι το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει πολιτικά στη νέα κυβέρνηση.

Ωστόσο τα πράγματα δεν φαίνονται το ίδιο ξεκάθαρα για τη ΔΗΜΑΡ.

Ο Φώτης Κουβέλης φαίνεται πως δεν έχει αποφασίσει ακόμα για το αν θα συμμετέχει ο ίδιος στην κυβέρνηση, αλλά άγνωστο παραμένει ακόμα και  το εάν θα συμμετέχουν βουλευτές του κόμματος στο νέο σχήμα.

Πάντως θεωρείται σχεδόν δεδομένο πως εφόσον η ΔΗΜΑΡ κρατήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, θα γίνει αλλαγή του κ. Ρουπακιώτη, αλλά σχεδόν σίγουρη θεωρείται και η συμμετοχή συνεργατών του Φώτη Κουβέλη στη νέα κυβέρνηση.