Ενώπιον του Υπουργικού τα νομοσχέδια για Cyta και δημόσια υπηρεσία

Τα 5 νομοσχέδια  για τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα καθώς και το νομοσχέδιο που αφορά την μετατροπή της Cyta σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου θα τεθούν σήμερα ενώπιον της σημερινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, θα τεθούν τα πέντε νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα που αφορούν το κρατικό μισθολόγιο, το σύστημα αξιολόγησης, το σύστημα κινητικότητας και προαγωγών και τις μετατάξεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Επιπλέον, ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου θα τεθεί και το νομοσχέδιο που αφορά την μετατροπή της Cyta σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου με αποκλειστικό μέτοχο το κράτος. Η έγκριση του από το Υπουργικό Συμβούλιο αποτελεί προαπαιτούμενο της συμφωνίας με την Τρόικα στο πλαίσιο της έβδομης αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος και της εκταμίευσης της όγδοης δόσης.

Μετά την έγκριση τους από το Υπουργικό Συμβούλιο τα νομοσχέδια θα κατατεθούν στην Βουλή.

Το νομοσχέδιο για τη μετατροπή της Cyta σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου θα συζητηθεί στη Βουλή παράλληλα με τα νομοσχέδια που ρυθμίζουν τα εργασιακά ζητήματα, για να παρθούν οι τελικές αποφάσεις. Τα νομοσχέδια θα πρέπει μέχρι το Δεκέμβριο να περάσουν από τη Βουλή.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη Cyta στο Υπουργικό Συμβούλιο ακολουθεί τη συνάντηση την περασμένη Δευτέρα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τους συντεχνιακούς, παρουσία και του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως δήλωσαν οι συντεχνίες μετά τη συνάντηση, τους επαναβεβαίωσε ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων δεν θα περιοριστούν. Δόθηκε επίσης ρητή οδηγία προς τον Προϊστάμενο Διοίκησης Προεδρίας της Δημοκρατίας Κύπρο Κυπριανού να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, όσον αφορά κάποιες ασάφειες για τα εργασιακά ζητήματα σε σχέση με τη δημόσια υπηρεσία.

Αναμένεται να συγκληθεί σύντομα η Μικτή Συμβουλευτική Επιτροπή από τον Υπουργό Οικονομικών, όπου θα τεθούν αυτές οι ανησυχίες των εργαζομένων. Αναμένεται εξάλλου να κατατεθούν και μελέτες από πλευράς συντεχνιών.

Οι συντεχνιακοί ανέφεραν επίσης ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους διαβεβαίωσε ότι θα γίνει ταυτόχρονη συζήτηση των νομοσχεδίων που αφορούν τη Cyta στη Βουλή και ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, θα είναι έτοιμα όλα τα νομοσχέδια που αφορούν τα εργασιακά έτσι ώστε να πάνε την ίδια μέρα για ψήφιση στη Βουλή.