Ενώπιον του Εθνικού η πρόταση για τις κατεχόμενες περιουσίες

Δέσμευση από τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου,   να καταθέσει στο Εθνικό Συμβούλιο την πρόταση της Ομάδας Πρωτοβουλίας Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κατεχομένων Περιουσιών για την αναχαίτιση των προσφυγών Ελληνοκυπρίων στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ομάδας, τη δέσμευσή του για το θέμα ο κ. Ομήρου ανακοίνωσε προς τους εκπροσώπους της Ομάδας Πρωτοβουλίας με τους οποίους συναντήθηκε χθες.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε επίσης ότι θα κρατεί ενήμερη την Ομάδα Πρωτοβουλίας για τις εξελίξεις στο ζήτημα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ομάδα Πρωτοβουλίας επεξεργάστηκε ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναχαίτιση των προσφυγών των Ελληνοκυπρίων στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων, προτείνοντας κίνητρα προς τους ιδιοκτήτες περιουσιών στα κατεχόμενα.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση ανακοινώθηκε πρόσφατα σε συνέντευξη Τύπου, ενώ η Ομάδα έχει αναλάβει εκστρατεία ενημέρωσης των αρμοδίων φορέων και των αρχηγών των κομμάτων.

Στόχος είναι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι επαφές αυτές να ολοκληρωθούν πριν από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο και θα διαμορφώσει την πολιτική του για το σχετικό θέμα.

Η εισήγηση της Ομάδας Πρωτοβουλίας διαλαμβάνει σχέδιο με βάση το οποίο θα κληθούν να συμμετάσχουν οι ιδιοκτήτες περιουσιών στα κατεχόμενα και το οποίο προνοεί μεταξύ άλλων:

1. Πάγωμα όλων των οφειλών των ιδιοκτητών κατεχομένων περιουσιών στο δημόσιο και στις τράπεζες για 2-5 χρόνια.

2. Οι χρήστες τουρκοκυπριακών περιουσιών να κληθούν να καταθέσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας που έχουν στα κατεχόμενα.

3. Τους τίτλους των κατεχομένων περιουσιών να καταθέσουν επίσης στο δημόσιο και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες που δεν χρησιμοποιούν τουρκοκυπριακές περιουσίες.

4. Όσοι έχουν προσφύγει στην επιτροπή των κατεχομένων, προκειμένου να συμμετέχουν στο σχέδιο, να καταθέσουν κι αυτοί τους τίτλους τους, αφού προηγουμένως ανακαλέσουν την προσφυγή τους.

5. Όσοι εκ των ιδιοκτητών κατεχομένων περιουσιών συμμετάσχουν στο σχέδιο, θα καταστήσουν την πολιτεία ή φορέα αυτής, συνιδιοκτήτη των περιουσιών τους ώστε να είναι αδύνατη η προσφυγή στην επιτροπή των κατεχομένων.

Προτείνεται όπως οι πρόσφυγες ιδιοκτήτες γης στα κατεχόμενα λάβουν ως κίνητρο οικονομικά εργαλεία εγγυημένα από την πολιτεία σε σχέση με την απώλεια χρήσης των περιουσιών τους, τα οποία θα κληθεί η πολιτεία να εξαργυρώσει σε βάθος χρόνου (15 χρόνια).