Ενώπιον της Βουλής η υπόθεση Βαρουφάκη για το Plan B

Στη Βουλή μεταφέρεται η πολιτική κόντρα  που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα για την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη και το plan b.

Στη συνεδρίαση της ολομέλειας σήμερα αναμένεται να ενημερωθούν οι βουλευτές για την δικογραφία εναντίον του πρώην υπουργού σε ό,τι αφορά τις μηνύσεις για το «plan B» που προέβλεπε τη δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος, με παράλληλο νόμισμα εντός του ευρώ και αφού προηγουμένως, είχε γίνει «χακάρισμα» των ΑΦΜ των πολιτών.

Σύμφωνα με το διαδικαστικό της Βουλής, αφού ανακοινωθούν οι δικογραφίες στην πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας, το Σώμα θα μελετήσει και τα κόμματα θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα ζητήσουν περαιτέρω διερεύνηση με πρόταση για σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής. Το εάν θα παραπεμφθεί ή όχι στο Ειδικό Δικαστήριο ο Γιάνης Βαρουφάκης θα εξαρτηθεί από τους 299 συναδέλφους του βουλευτές οι οποίοι θα έχουν και το τελικό λόγο.

Όπως προβλέπει ο κανονισμός για σύσταση προανακριτικής απαιτείται πρόταση με υπογραφές τουλάχιστον 30 βουλευτών ενώ για εξεταστική απαιτούνται 60 υπογραφές. Η πρόταση εισάγεται στην ολομέλεια για συζήτηση που ολοκληρώνεται με ονομαστική ψηφοφορία. Για την έγκριση της προτάσεως απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ που έχει και τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών δεν προσανατολίζεται να ζητήσει την συγκρότηση ειδικής επιτροπής.

Κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών έχουν κατατεθεί τρεις δικογραφίες. Η πρώτη είναι του προέδρου του κόμματος Τελεία και δημάρχου Στυλίδας Αποστόλου Γκλέτσου και η δεύτερη του δικηγόρου Αθηνών Παναγιώτη Γιαννόπουλου. Επίσης ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας κ. Ηλίας Ζαγοραίος διέταξε επείγουσα προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διερευνηθεί η βασιμότητα των όσων καταγγέλλονται στις δύο μηνυτήριες αναφορές.

Οι δικογραφίες διαβιβάζονται στη Βουλή σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και το νόμο περί ευθύνης υπουργών, καθώς η Εισαγγελία δεν μπορεί να πραγματοποιήσει καμία έρευνα αφού η υπόθεση αφορά βουλευτή.