Εντυπωσιακή αύξηση τουριστών στην Αθήνα

Εντυπωσιακή αύξηση των ξένων επισκεπτών στην Αθήνα καταγράφουν τα στοιχεία του Διεθνoύς Αερολιμένα Αθηνών για το πρώτο πεντάμηνο της χρονιάς, με το Μάιο να σηματοδοτεί την ολική επαναφορά της ελληνικής πρωτεύουσας στον ευρωπαϊκό χάρτη των τουριστικών προορισμών.

Ενθαρρυντικό είναι, όχι μόνο ότι η αύξηση των αφίξεων καταγράφηκε σε ένα διάστημα που δεν χαρακτηρίζεται το πλέον δυνατό για τον ελληνικό τουρισμό (Ιανουάριος – Απρίλιος), αλλά το γεγονός ότι ο Μάιος, με 1,35 εκατ. επιβάτες συνολικά, παρουσίασε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό αύξησης φθάνοντας το +18,4%, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την αισιοδοξία. Ενδεικτικό είναι ότι το Μάιο η αύξηση των ξένων επισκεπτών που έφτασαν στην Αθήνα αεροπορικώς ξεπέρασε το 17% και 21% οι Ελληνες ταξιδιώτες.

Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η αξιοσημείωτη, κατά 35%, αύξηση των ξένων επισκεπτών με αποκλειστικό προορισμό την Αθήνα, ενώ οι Ελληνες ταξιδιώτες αυξήθηκαν κατά 4,5%, αποτέλεσμα που σηματοδοτεί μια τάση ανάκαμψης στο αεροπορικό ταξίδι των Ελλήνων. Η ανοδική κίνηση των αφίξεων στο αεροδρόμιο της Αθήνας ήταν αναμενόμενη, καθώς η αντιστροφή της τάσης είχε φανεί ήδη από τους τελευταίους μήνες της προηγούμενης χρονιάς.

Αναλυτικότερα, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου η συνολική κίνηση διαμορφώθηκε στα 4,9 εκατομμύρια επιβάτες, ξεπερνώντας τα αντίστοιχα επίπεδα του 2013 κατά 650.000 επιβάτες, μέγεθος αυξημένο κατά 15,4% εν συγκρίσει με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ιδιαίτερη αξία έχει η επιστροφή των ξένων επισκεπτών, αφού το ίδιο διάστημα η κίνηση εξωτερικού αυξήθηκε κατά 17,5%, ενώ η κίνηση εσωτερικού επίσης σημείωσε σημαντική άνοδο 11,7%.

Πιο αναλυτικά, οι ξένοι επισκέπτες με μοναδικό προορισμό την Αθήνα συνέχισαν την ανοδική πορεία τους, παρουσιάζοντας ιδιαίτερα εντυπωσιακή αύξηση κατά 38%, σηματοδοτώντας τη δυναμική του προορισμού της Αθήνας, ενώ και οι Ελληνες ταξιδιώτες παρουσίασαν θετική πορεία, σημειώνοντας αύξηση 3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, εξέλιξη που σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται στην αυξημένη κίνηση των μηνών Απριλίου και Μαΐου.