Εντοπίστηκε DNA αλόγου σε μπιφτέκια της Tesco

Η βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Tesco» παραδέχθηκε αργά χθες το βράδυ ότι απέσυρε μια ποσότητα μπιφτεκιών από βοδινό κρέας, αφού κατόπιν ελέγχων εντοπίστηκαν δείγματα που περιείχαν γενετικό υλικό αλόγων.

Τα μπιφτέκια που ελέγχθηκαν και βρέθηκαν θετικά παρήχθησαν σε δύο εργοστάσια στην Ιρλανδία και σε ένα στη Βρετανία. Το ύποπτο προϊόν πωλούνταν τόσο σε υποκαταστήματα της ίδιας της αλυσίδας όσο και σε διάφορα άλλα καταστήματα λιανικής, όπως ανακοίνωσε η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας σε ξεχωριστή ανακοίνωση που εξέδωσε.

Οι ιρλανδικές Αρχές ανέφεραν ότι το μεγαλύτερο μέρος των μπιφτεκιών περιείχε πολύ χαμηλό επίπεδο DNA αλόγου, όμως σε τουλάχιστον ένα δείγμα της «Tesco» βρέθηκε ότι γενετικό υλικό αλόγων αποτελούσε το 29% του περιεχομένου.

Η υπόθεση αυτή προκαλεί προβληματισμό και αμηχανία στην αλυσίδα, που πασχίζει να αναστρέψει την πτώση του μεριδίου αγοράς της βελτιώνοντας την εικόνα της σχετικά με την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει. «Συνεργαζόμαστε με τις Αρχές στην Ιρλανδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον προμηθευτή που αφορά η υπόθεση, για να αντιληφθούμε τάχιστα πώς συνέβη αυτό και πώς θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί ξανά» ανέφερε η «Tesco» στη δική της ανακοίνωσή.

Σε γενικές γραμμές, το κρέας αλόγου δεν θεωρείται επικίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών, αλλά για πολιτισμικούς μάλλον λόγους δεν τρώγεται ούτε στη Βρετανία ούτε στην Ιρλανδία.