Εντονη αντίδραση Σούλτς για τις παρακολουθήσεις ευρωπαίων πολιτών, ηγετών και θεσμικών οργάνων από τις ΗΠΑ

Αυστηρό μήνυμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής απηύθυνε, κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την ενέργεια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών να παρακολουθούν και να αποθηκεύουν ηλεκτρονικά δεδομένα ευρωπαίων πολιτών και θεσμικών οργάνων.

Επικοινώνησα με τον Αμερικάνο Πρεσβευτή στην ΕΕ, υπογράμμισε ο κ. Σούλτς και του διαμήνυσα ότι αν αποδειχθούν αληθή τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για παρακολουθήσεις ευρωπαίων πολιτών από τις ΗΠΑ, οι σχέσεις ΕυρωπαΪκής Ενωσης και Ηνωμένων Πολιτειών θα δεχθούν ένα ισχυρό πλήγμα.

Είμαι υποχρεωμένος να διαμαρτυρηθώ έντονα στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι στα πλαίσια των δραστηριοτήτων των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, παρακολουθούνταν όλες οι συζητήσεις του ΕυρωπαΪκού Κοινοβουλίου και η ηλεκτρονική αλληλογραφία των μελών της Κομισιόν.

Κατανοώ, είπε ο Πρόεδρος του ΕΚ, ότι υπάρχει ανάγκη παρακολουθήσεων και καταγραφής επιλεγμένων ηλεκτρονικών δεδομένων, στα πλαίσια της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, αλλά δεν μπορώ να δεχθώ ότι μπορεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να θεωρηθεί ως εχθρική δύναμη από τις ΗΠΑ.