Εντατικές διαβουλεύσεις για τις Κυπριακές Αερογραμμές- Σε γαλλική πολυεθνική το Τμήμα Τροφοδοσίας

Πολυεθνική εταιρεία με έδρα τη Γαλλία, η οποία και ειδικεύεται στην τροφοδοσία διεθνών αεροδρομίων, διαβουλεύεται με τις Κυπριακές Αερογραμμές για την εκποίηση του Τμήματος Τροφοδοσίας, στο οποίο εργάζονται περίπου 100 υπάλληλοι. Προσπάθεια της διοίκησης είναι να εξασφαλίσει τις θέσεις εργασίας τουλάχιστον για το 60% του προσωπικού, την ώρα που η διαδικασία διαβούλευσης προχωράει με ταχείς ρυθμούς και σύμφωνα με τον «Φ»  θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Παράλληλα, μόλις εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές αναμένεται να αρχίσουν οι διαδικασίες και για εκποίηση του Τμήματος Πληροφορικής και του Τμήματος Φορτίου.  Και τα τρία υπό εκποίηση τμήματα απασχολούν σήμερα 165 υπαλλήλους.

Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζονται και οι διαβουλεύσεις της διοίκησης της εταιρείες με τις συντεχνίες για το σχέδιο διάσωσης του οίκου Air France/KLM Consulting. «Καυτή πατάτα» στις συνομιλίες είναι το ύψος των περικοπών σε μισθούς και επιδόματα καθώς και οι κλιμακωτές και όχι οριζόντιες περικοπές, κάτι που απαιτούν οι συντεχνίες, ΣΥΝΥΚΑ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ.

Κόκκινο πανί στις διαβουλεύσεις αποτελούν και οι αποζημιώσεις στο προσωπικό που θα πλεονάσει, με απόκλιση 10 εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ αυτών που προτείνουν οι συντεχνίες, που  διεκδικούν αποζημιώσεις με βάση τους όρους των προηγούμενων σχεδίων πλεονασμού που εφαρμόστηκαν στην εταιρεία, και της πρότασης της Κυβέρνησης, που  προσανατολίζεται στην καταβολή χαριστικών αποζημιώσεων στο ύψος του 50% των όσων θα λάβουν όσοι θα αποχωρήσουν από την εταιρεία από το Ταμείο Πλεονασμού.

Το συνολικό κόστος υλοποίησης του σχεδίου διάσωσης, το οποίο, εκτιμούν οι υπεύθυνοι του Air France/KLM Consulting, θα ανέλθει στα 103 εκατομμύρια ευρώ, μέσα στο οποίο είναι και το μερίδιο του κράτους στην επέκταση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας που έχει ήδη καταβληθεί. Άρα υπολείπονται άλλα 70 εκατ. ευρώ περίπου. Η Διοίκηση της εταιρεία εκτιμά ότι 60 εκατ. είναι  υπεραρκετά για την υλοποίηση του σχεδίου διάσωσης.