Ενοποίηση θαλάσσιου χώρου μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας

Οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, Ευάγγελος Βενιζέλος και Ιωάννης Κασουλίδης ανακοίνωσαν την  υπογραφή διμερούς διακρατικής συμφωνίας για έρευνα και διάσωση στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος.

Σε δηλώσεις τους, οι κ.κ Βενιζέλος και Κασουλίδης ανέφεραν ότι η συμφωνία αυτή στην ουσία θωρακίζει την Ελλάδα και Κύπρο από ενέργειες επιθετικές, όπως αυτή που εκδηλώθηκε στην ΑΟΖ της Κύπρου από την Τουρκία.

Η σημασία αυτής της συμφωνίας όπως είπαν, είναι ότι ουσιαστικά ενοποιείται και υπάγεται στην δικαιοδοσία των δύο χωρών αλλά και του διεθνούς δικαίου, και ο θαλάσσιος χώρος μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου, κατά τα πρότυπα της ήδη υπάρχουσας συμφωνίας του εναέριου χώρου μεταξύ των FIR Αθηνών και Λευκωσίας.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί στις 9 Νοεμβρίου η πρώτη τριμερής Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των ηγετών της Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι στο Κάιρο όπου ήταν χθες για την έκτακτη σύνοδο για την Παλαιστίνη έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην Κύπρο στους ηγέτες των παριστάμενων χωρών και ιδιαίτερα στον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Τζο Κέρι και στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε το παράπονο ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει αντιδράσει “όπως αναμέναμε” σχετικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Μια εξήγηση που έδωσε, είναι ότι ενδέχεται η Τουρκία να αποσκοπεί σε ωφελήματα για την αναμενόμενη διάθεση των βάσεών της στην διεθνή επιχείρηση κατά του ISIS και ότι ένα από αυτά να είναι και η ανεκτικότητα της διεθνούς κοινότητας στις ενέργειες της στην Κύπρο.