Εννισχύεται η ομάδα Συμβούλων Εμπειρογνωμόνων για την καταστροφή της οικονομίας

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης μετά από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη δήλωσε ότι αποφασίστηκε η ενίσχυση της ομάδας των Συμβούλων Εμπειρογνωμόνων, έγκριση δαπάνης για άμεση αγορά λογισμικού συστήματος επεξεργασίας και διαχείρισης εγγράφων, ενίσχυση της ανακριτικής ομάδας με τη Νομική Υπηρεσία με ορισμό λειτουργού – συνδέσμου και προώθηση των υποθέσεων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Όπως δήλωσε απώτερος στόχος της σύσκεψης ήταν η «ανασκόπηση της πορείας των ανακρίσεων από τον Γενικό και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και από τους ανακριτές της Αστυνομίας”.

«Λόγω του δημοσίου ενδιαφέροντος για τα αδικήματα που διερευνώνται, στη σύσκεψη προσκλήθηκαν εκ μέρους της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ένας εκπρόσωπος κάθε κόμματος που συμμετέχει στην εν λόγω Επιτροπή και, πιο συγκεκριμένα, παρευρέθηκαν οι κ. κ. Σαρίκας, Κυπριανού, Δαμιανού και Συλλούρης», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Επεσήμανε παράλληλα ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με πλήρη σεβασμό στους θεσμούς της Πολιτείας επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για την πλήρη και εις βάθος διερεύνηση της όποιας παράνομης πράξης που οδήγησε χιλιάδες συμπολίτες μας σε ανυπολόγιστες οικονομικές επιπτώσεις και συνέπειες, ως αποτέλεσμα της κακοδιαχείρισης του χρηματοπιστωτικού τομέα από εκείνους που έφεραν την ευθύνη».

Προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης, «επανέλαβε την ετοιμότητα της Κυβέρνησης για παραχώρηση της όποιας οικονομικής και άλλης βοήθειας προκειμένου η όλη διαδικασία να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς και να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, «θα υπάρξει ανανέωση και ενίσχυση της ομάδας των Συμβούλων Εμπειρογνωμόνων προς την ανακριτική ομάδα».

Παράλληλα, ανακοίνωσε την «έγκριση δαπάνης για άμεση αγορά λογισμικού συστήματος επεξεργασίας και διαχείρισης εγγράφων, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η αξιολόγηση του μαρτυρικού υλικού και κατ’ επέκταση η ολοκλήρωσης της διερεύνησης των υποθέσεων».

Για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας της ανακριτικής ομάδας με τη Νομική Υπηρεσία, είπε πως θα οριστεί συγκεκριμένος Λειτουργός της Νομικής Υπηρεσίας, ο οποίος θα λειτουργεί ως σύνδεσμος με την ανακριτική ομάδα, έτσι ώστε η καθοδήγηση και εποπτεία του ανακριτικού έργου να είναι ακόμα πιο άμεση προκειμένου το συντομότερο να στοιχειοθετηθούν υποθέσεις που να μπορούν να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ανέφερε ακόμη ότι αποφασίστηκε η προώθηση κατά προτεραιότητα υποθέσεων που η διερεύνηση βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακολουθεί στενά την όλη διαδικασία και για το σκοπό αυτό προτίθεται να συγκαλέσει νέα σύσκεψη για ανασκόπηση της κατάστασης», κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.