Ενημερώθηκαν ξένοι βουλευτές για τουρκική προκλητικότητα

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου ενημέρωσε αντιπροσωπεία ξένων βουλευτών, δημάρχων και άλλων προσωπικοτήτων που συμμετέχουν στις φετινές αντικατοχικές εκδηλώσεις του Δήμου Μόρφου για την προκλητική και επιδρομική συμπεριφορά που επιδεικνύει η Τουρκία εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, την αντιπροσωπεία συνόδευε κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, ο Δήμαρχος Μόρφου, Χαράλαμπος Πίττας και Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπία, ο κ. Ομήρου συνεχάρη τον Δήμο Μόρφου για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει στον τομέα της διαφώτισης.

Επισημαίνοντας την πρόσφατη παράνομη οδηγία προς ναυτιλλομένους που εξέδωσε η Τουρκία, δεσμεύοντας για σκοπούς σεισμογραφικών ερευνών περιοχές που ανήκουν στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Ομήρου υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, Σύμβαση η οποία αποτελεί και μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Επέρριψε, δε, ευθύνες στην Άγκυρα για περαιτέρω υπονόμευση της ασφάλειας στην περιοχή εν μέσω μάλιστα της αυξανόμενης αποσταθεροποίησης που προκύπτει από τη δράση του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους.

Ο κ. Ομήρου έκανε εξάλλου σύντομη αναφορά στην οικονομική κατάσταση στην Κύπρο, λέγοντας ότι λάθη και παραλείψεις, ιδίως στον τραπεζικό τομέα, ανάγκασαν τη χώρα να ενταχθεί στο Μνημόνιο. Απηύθυνε δε έκκληση για τερματισμό των πολιτικών λιτότητας στην ΕΕ και υιοθέτηση μέτρων που θα ευνοήσουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Σε τοποθετήσεις τους, Βρετανοί βουλευτές καταδίκασαν την προκλητικότητα της Τουρκίας και υπέδειξαν ότι η επιθυμία της Τουρκίας να καταστεί πλήρες μέλος της ΕΕ δεν συνάδει με τις προσπάθειες υπονόμευσης κυριαρχικών δικαιωμάτων άλλου κράτους-μέλους. Οι Έλληνες βουλευτές Δημήτριος Σιούφας και Κυριάκος Βιρβιδάκης, εξέφρασαν τη συμπαράσταση της Ελλάδας στις προσπάθειες της Κύπρου για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε, τέλος, τα συγχαρητήριά του στον Έλληνα βουλευτή Κυριάκο Βιρβιδάκη, καθώς και στους Βρετανούς βουλευτές Jim Sheridan και Roger Gale, για την ανακήρυξή τους ως Επίτιμων Δημοτών Μόρφου.