Ενημέρωση από Έιντε πριν την απόφαση για επανέναρξη των συνομιλιών

Η Κυβέρνηση αναμένει να έχει ενώπιόν της τα πραγματικά δεδομένα προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για επανέναρξη των συνομιλιών, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι υπάρχουν προφορικές διαβεβαιώσεις ότι σε περίπτωση που η Τουρκία δεν ανανεώσει την παράνομη οδηγία προς ναυτιλλομένους, αυτό θα συνεχίσει να υφίσταται και μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ερωτηθείς αν ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Εσπεν Μπαρθ Ειντε φθάνει την άλλη εβδομάδα στην Κύπρο για να ανακοινώσει έναρξη των συνομιλιών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ενώπιόν μας ένα δεδομένο, την αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους `Μπαρμπαρός` από την κυπριακή ΑΟΖ.

Είναι ένα δεδομένο, είπε, προς την κατεύθυνση επιστροφής στην κατάσταση πραγμάτων που επικρατούσε τον Οκτώβρη του 2014 δηλαδή πριν την απόφασή μας για αναστολή της συμμετοχής μας στις διαπραγματεύσεις.

Την ίδια στιγμή, είπε, υπάρχει σε ισχύ η παράνομη τουρκική οδηγία προς ναυτιλλομένους που ολοκληρώνεται στις 6 Απριλίου άρα θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί το όλο θέμα, ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες θα προβεί η τουρκική κυβέρνηση έτσι ώστε να τοποθετηθούμε επί πραγματικών δεδομένων.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν διαβεβαιώσεις για το κατά πόσο η Τουρκία θα επανέλθει ή όχι σε περίπτωση που ξεκινήσουν οι συνομιλίες, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «όταν μιλάμε για το Κυπριακό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να είμαστε ειλικρινείς με τον κόσμο και να παρουσιάζουμε τα πραγματικά δεδομένα.

Υπάρχουν προφορικές διαβεβαιώσεις, είπε, ότι, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν θα ανανεώσει την οδηγία προς ναυτιλλομένους, αυτό θα συνεχίσει να υφίσταται και μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

“Εμείς αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να έχουμε ενώπιόν μας δεδομένα έτσι ώστε να γίνει συγκεκριμένη τοποθέτηση, να ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση και ως εκ τούτου θα πρέπει να αναμένουμε” ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσον διεξάγονταν κάποιου είδους διαπραγματεύσεις στο όλο αυτό διάστημα είπε ότι δεν υπήρχε στο διάστημα από την απόφασή μας για αναστολή της συμμετοχής μας στις διαπραγματεύσεις μέχρι και σήμερα η όποια μορφή διαπραγμάτευσης σε σχέση με το Κυπριακό.

Σημείωσε όμως ότι οι τεχνικές επιτροπές οι οποίες δεν ασχολούνται με θέματα που αφορούν τις συζητήσεις σε επίπεδο συνομιλιών αλλά με θέματα της καθημερινότητας συνέχισαν τις συναντήσεις τους .

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι το γεγονός ότι ο κ. Ειντε έρχεται στην Κύπρο την ημέρα που ολοκληρώνεται η οδηγία NAVTEX, αποτελεί ένδειξη του ποιος ήταν ο λόγος που είχαν ανασταλεί οι διαπραγματεύσεις.

“Εμείς θα αναμένουμε να ακούσουμε από τον κ. Ειντε πώς έχουν τα δεδομένα, φαντάζομαι θα είναι σε επαφή με την τουρκική πλευρά και επαναλαμβάνω, επειδή θέλουμε να είμαστε υπεύθυνοι, θα τοποθετούμε όταν θα έχουμε ενώπιόν μας πραγματικά δεδομένα” είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν κάποιες προφορικές διαβεβαιώσεις ότι σε περίπτωση που η Τουρκία δεν ανανεώσει την NAVTEX αυτό θα συνεχίσει να υφίσταται και μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

“Εμείς επιθυμούμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον την επίλυση του Κυπριακού, είναι η δική μας πατρίδα υπό κατοχή και εμείς επιθυμούμε να επαναρχίσει ένας διάλογος που να διεξάγεται σε ένα περιβάλλον που να δημιουργεί πραγματικές προοπτικές θετικής κατάληξης. Αυτό μας ενδιαφέρει, εκεί επικεντρωνόμαστε” υπογράμμισε.

Ερωτηθείς κατά πόσον η ε/κ πλευρά θεωρεί ως επιτυχία της την – όπως διαφαίνεται – μη ανανέωση της τουρκικής NAVTEX αλλά και σε παρατήρηση ότι η τουρκική πλευρά πανηγυρίζει γιατί αποχώρησε το γεωτρύπανο της ENI/KOGAS, SAIPEM, από την κυπριακή ΑΟΖ, και άρα οι Τούρκοι το θεωρούν δική τους επιτυχία, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η απάντηση στους εν λόγω ισχυρισμούς είναι ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της ΚΔ συνεχίζονται κανονικά.

“Είδατε στο πολύ πρόσφατο παρελθόν πολύ συγκεκριμένες εξελίξεις προς την κατεύθυνση αυτή και άρα δεν τίθεται θέμα να υπάρχει ικανοποίηση του αιτήματος της Τουρκίας που ήταν να τερματιστεί ο ο ενεργειακός σχεδιασμός της ΚΔ έτσι ώστε να τερματίσει και η Τουρκία τις παράνομες ενέργειες. Δεν μπορούμε να εξισώνουμε παράνομες ενέργειες με καθόλα νόμιμες ενέργειες της ΚΔ” είπε.

Συμπλήρωσε ότι την ίδια στιγμή δεν είναι θέμα πανηγυρισμών ή επιτυχίας της Κυπριακής Κυβέρνησης.

“Εμείς επιθυμούμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο την επίλυση του Κυπριακού, έχει αποφασιστεί ότι η προσπάθεια για να πετύχουμε αυτόν τον στρατηγικό στόχο θα γίνει μέσω της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων και εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο” είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ερωτηθείς κατά πόσον θα είναι σύντομη η διαδικασία -όπως αφήνεται να εννοηθεί από τον ΟΗΕ- ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν τίθεται θέμα για γρήγορη διαδικασία.

Το πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η όλη διαδικασία, τόνισε, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την πολιτική βούληση για επίλυση του Κυπριακού και τις προτάσεις που υποβάλλονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

“Εκεί είναι που θα κριθεί το πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η όλη διαδικασία” είπε και αναφερόμενος στο κοινό ανακοινωθέν, το οποίο όπως ανέφερε “κατακρίθηκε από κάποιους και μέχρι σήμερα ασκείται κριτική” σημείωσε ότι διασφαλίζει ξεκάθαρα ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ταχείς διαδικασίες ή άλλες μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν.

Επισήμανε ότι το κοινό ανακοινωθέν μιλά ξεκάθαρα για ελεύθερη βούληση των ηγετών, αποκλείει την επιδιαιτησία και δεν αναφέρεται σε χρονοδιαγράμματα.

“Εχει πολλά άλλα χαρακτηριστικά τα οποία θεωρούμε σημαντικά στην προσπάθειά μας για επίλυση του Κυπριακού” είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τις θέσεις κάποιων κομμάτων ότι η αποχώρηση του Μπαρμπαρός δεν είναι αρκετή για επανέναρξη των συνομιλιών και ότι ενδεχομένως να μην ανάψουν το πράσινο φως στον Πρόεδρο για τις συνομιλίες, είπε ότι θα πρέπει να δούμε τα δεδομένα όπως θα διαμορφωθούν και σημείωσε ότι ο Πρόεδρος θα λάβει τις αποφάσεις του στη βάση πραγματικών δεδομένων.

«Θα πρέπει να δούμε τα πραγματικά δεδομένα, όπως θα διαμορφωθούν, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα λάβει τις αποφάσεις του με γνώμονα την επιθυμία μας – και το επαναλαμβάνω διότι συχνά κάποιοι μιλούν για δήθεν πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα προς την ελληνοκυπριακή πλευρά για επίλυση του Κυπριακού – για επίλυση του Κυπριακού».

Ερωτηθείς κατά πόσον άλλαξε κάτι στις θέσεις της ε/κ πλευράς στο θέμα της ενέργειας στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η θέση είναι ξεκάθαρη όπως εκδηλώθηκε μέσα από τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 5 Ιανουαρίου και σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα οποιασδήποτε αλλαγής.

Ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών, είπε, θα είναι στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί τον Σεπτέμβρη του 2014 για το πώς προχωρούμε.

Σε ερώτηση για την εκλογική διαδικασία στα κατεχόμενα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσοχή αλλά τόνισε ότι η ε/κ πλευρά θα συνομιλήσει “με αυτόν που θα επιλέξουν οι Τ/Κ συμπατριώτες μας”.

“Δεν τίθεται θέμα με οποιονδήποτε τρόπο είτε δημόσια να εκφράσουμε την όποια επιθυμία, είναι ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά τους Τ/Κ και δεν πρόκειται να έχουμε οποιαδήποτε εμπλοκή” κατέληξε.