To ενεργειακό στην κορυφή της ατζέντας του σημερινού Συμβουλίου, υπό τον Αναστασιάδη

Οι ενεργειακές προοπτικές της Κύπρου ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με το Συμβούλιο Ενεργειακής Στρατηγικής, είπε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε σήμερα με το Συμβούλιο Ενεργειακής Στρατηγικής και αντάλλαξαν σε βάθος απόψεις για τις ενεργειακές προοπτικές της Κύπρου και την ενεργειακή στρατηγική που ακολουθείται.

Το Συμβούλιο Ενεργειακής Στρατηγικής είναι ένας θεσμός που δημιούργησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την εκλογή του στην Προεδρία και έχει φανεί απολύτως χρήσιμος, καθότι το Συμβούλιο έχει ήδη παραδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τη μέρα δημιουργίας του, επτά εκθέσεις, κατευθυντήριες γραμμές και εισηγήσεις για τη στρατηγική της Κυπριακής Δημοκρατίας στα ενεργειακά θέματα. Έχουν υιοθετηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η τελευταία έκθεση για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης έχει ακολουθηθεί πλήρως και είχαμε την επιτυχημένη προκήρυξη του τρίτου γύρου αδειοδότησης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Συμβούλιο συζήτησαν επίσης θέματα ακόμη καλύτερης λειτουργίας του Συμβουλίου και δημιουργίας καταστατικού, ώστε να παραμείνει γιατί θα είναι χρήσιμος θεσμός για οποιονδήποτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στο μέλλον και για τη Δημοκρατία γενικότερα».

Ερωτηθείς αν κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «έχουν συζητηθεί τα πάντα και το Συμβούλιο είναι σε στενή συνεργασία με το Συμβούλιο Γεωστρατηγικών Μελετών και είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό γιατί και στην πράξη εδώ και τρία χρόνια γίνεται δουλειά που θα έπρεπε να γίνεται σε μια Δημοκρατία και ειδικά στην Κυπριακή Δημοκρατία με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει».

Κληθείς να αναφερθεί στην επιστολή που θα αποστείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «ετοιμάζεται. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν σαφής χθες για το ποιο θα είναι το περιεχόμενο. Θα εξηγεί στον ΓΓ τις προκλήσεις από πλευράς των Τούρκων και μάλιστα σε μια περίοδο που υποτίθεται ότι όλοι αναμένουν από την τουρκική πλευρά να συνεισφέρει στο τραπέζι των συνομιλιών με πολιτική βούληση και καλή θέληση για να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό. Είναι απαράδεκτο την ώρα που είμαστε στο τραπέζι των συνομιλιών να γίνονται τέτοιες εκβιαστικές και απειλητικές ενέργειες από πλευράς Τουρκίας».

Σε ερώτηση αν η επιστολή θα αναφέρεται και στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «η επιστολή θα καταγγέλλει τις τουρκικές προκλήσεις. Ό,τι ήταν να πει για τον κ. Άιντε, ο Πρόεδρος το είπε».

Ερωτηθείς για το θέμα της αντικατάστασης του κ. Χάσικου στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «όταν θα υπάρξει απόφαση, θα υπάρξει και ανακοίνωση, δεν είναι κάτι που θα μείνει μυστικό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει σκέψεις, ανταλλάζει απόψεις με τους συνεργάτες του και, όταν καταλήξει στις αποφάσεις του, θα τις ανακοινώσει».