Ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ξενοδοχειακή βιομηχανία από ξένους κυρίως Ρώσοους

Επωφελούμενοι μεν την οικονομική κρίση αλλά πιστεύοντας στις δυνατότητες του τουρισμού στο νησί και στο απώτερο μέλλον, ξένοι και κυρίως Ρώσοι παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα να επιδεικνύουν επενδυτικό ενδιαφέρον για ξενοδοχειακές μονάδες στην Κύπρο, αγοράζοντας μετοχές, γη σε τουριστικές περιοχές ή εξολοκλήρου ξενοδοχεία, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ Ακης Βαβλίτης.

Σύμφωνα με τον κ. Βαβλίτη, “αυτή την στιγμή γίνονται αρκετές συζητήσεις. Υπάρχει κάποια κινητικότητα, ενδιαφέρον σε σύγκριση με άλλα χρόνια. Ξένοι στρέφονται στις ξενοδοχειακές μονάδες είτε να επενδύσουν στις υφιστάμενες είτε να αγοράσουν εξολοκλήρου υπάρχει κάποια κινητικότητα θα έλεγε κάποιος ή ενδιαφέρον”.

Υπάρχει ενδιαφέρον, σημείωσε, διότι βλέπουν ότι υπάρχει καλή προοπτική στην τουριστική βιομηχανία στην Κύπρο και πιστεύουν ότι είναι μια καλή επένδυση δεδομένου ότι θα αγοράσουν σε τιμή που πιστεύουν εκείνοι ότι είναι καλή τιμή.

Ενδιαφερόμενοι, συνέχισε, υπάρχουν από διάφορες χώρες κυρίως όμως από Ρωσία.

“Είναι γνωστό ότι στο Μεριντιέν έχουν μπει Ρώσοι με ποσοστά 75% όπως και στο Αμαθούς. Ηδη και στην Λάρνακα ένας Ρώσος έχει αγοράσει ένα κομμάτι στην παραλία των Φοινικούδων για να ανεγείρει ένα ξενοδοχείο εκεί”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν οι επενδυτές επωφελούνται από την οικονομική κρίση, ο κ. Βαβλίτης απάντησε θετικά. “Σίγουρα επωφελούνται. Βλέπουν ότι υπάρχουν προοπτικές στην τουριστική και κυρίως στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και πιστεύουν ότι είναι καλή επένδυση. Σίγουρα το συνδυάζουν και με την οικονομική κρίση, μπορούν να πιστεύουν ότι τώρα μπορούν να βρουν καλές ευκαιρίες”.

Απαντώντας σε ερώτηση αν οι Κύπριοι πωλούν, σημείωσε πως “όταν υπάρχει καλή πρόταση, ο επιχειρηματίας θα σκεφθεί τι τον συμφέρει οικονομικά”.

Οσον αφορά την τουριστική σεζόν, ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ είπε πως “σχετικά πάμε καλά σε σύγκριση με αριθμούς αφίξεων και εσόδων”, αναφέροντας πως οι ενδείξεις είναι ότι Ιούλιος Αύγουστος και Σεπτέμβριος φαίνονται καλοί μήνες.

“Οι αφίξεις είναι λίγο πιο πάνω απ ΄ότι ήταν πέρσι. Μέχρι τέλος της χρονιάς θα γνωρίζουμε πώς θα κινηθούν οι αφίξεις. Οι ενδείξεις είναι ότι θα έχουμε μια μικρή αύξηση γενικά σε σχέση με πέρσι. Το ερωτηματικό πάντα παραμένει πώς θα κινηθεί ο Χειμώνας, ο οποίος είναι το μεγάλο στοίχημα όλων μας. Το πρώτο στάδιο είναι να κάνουμε επιμήκυνση της περιόδου, να προσθέσουμε μέσα τον Μάρτιο και Νοέμβριο και σταδιακά αν μπορέσουμε να είμαστε ολόχρονος τουριστικός προορισμός”, συμπλήρωσε.