ενδιαφέρον για αποκατάσταση επικοινωνίας Λευκωσίας-Άγκυρας με φόντο την ασφάλεια πτήσεων

Διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί αεροναυτιλίας επιδεικνύουν ενδιαφέρον για αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ των κέντρων ελέγχου πτήσεων Λευκωσίας και Άγκυρας, όπως προβλέπουν οι διεθνείς συμβάσεις για θέματα αεροπορικών μεταφορών, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος.

Συμπλήρωσε ότι η επικοινωνία αυτή δεν υπάρχει, με ευθύνη της Άγκυρας, καθώς δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Υπουργός συναντήθηκε το πρωί με εκπροσώπους του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων, που έχει ως έδρα του την Κύπρο, με τους οποίους ανασκόπησε τα αποτελέσματα ενός πολύ σημαντικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε πριν από ενάμιση μήνα στη Λευκωσία.

Είπε ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έγιναν συναντήσεις με εκπροσώπους των μεγαλύτερων διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών που ασχολούνται με θέματα αεροπλοΐας και ασφάλειας πτήσεων.

Στις συναντήσεις αυτές, συνέχισε ο κ. Μητσόπουλος, εκφράστηκαν οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με τις παρεμβολές που γίνονται στο FIR Λευκωσίας από το παράνομο κέντρο ελέγχου, το οποίο έχει εγκαταστήσει η Αγκυρα στα κατεχόμενα.

Η κυπριακή πλευρά έθεσε το θέμα των παρεμβολών, επισημαίνοντας ότι δημιουργούν σοβαρότατο πρόβλημα στην ασφάλεια των πτήσεων και, όπως είπε ο Υπουργός Συγκοινωνιών, ζητήθηκε η αρωγή και στήριξη των διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, προκειμένου να τερματιστούν οι έκνομες αυτές δραστηριότητες.

Εξάλλου, ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι με τους εκπροσώπους του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων συζητήθηκαν και θέματα περιφερειακής συνεργασίας, σε σχέση με την προώθηση και ανάδειξη της Κύπρου ως κέντρου αεροπορικών μεταφορών στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Το Ίδρυμα, είπε ο Υπουργός, διαθέτει ένα καλό δίκτυο επαφών, ενώ πρόσφατα έχει υπογράψει ένα μνημόνιο συνεργασίας με το Ισραήλ.