Ενδεχόμενο ύπαρξης και πετρελαίου στην ΑΟΖ

Μεγάλες προοπτικές συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, ειδικότερα με την Ελλάδα και το Ισραήλ στο παρόν στάδιο, δημιουργεί η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν και υγροί υδρογονάνθρακες, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Γεώργιος Λακκοτρύπης στο 2ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου, στη Λευκωσία.

Μέσα από συγκεκριμένες υποδομές αξιοποίησης των υδρογονανθράκων η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει τον σύνδεσμο της Ευρώπης με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω της δημιουργίας ενός πρόσθετου ενεργειακού διαδρόμου, είπε ο υπουργός.

Η Κυβέρνηση με  συγκεκριμένες ενέργειες προωθεί την εισαγωγή και χρήση του φυσικού αερίου, σε πρώτο στάδιο, στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την ενδιάμεση λύση προμήθειας φυσικού αερίου στην Κύπρο, μέχρι να καταστεί δυνατή η αξιοποίηση των γηγενών αποθεμάτων φυσικού αερίου. Η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου τροχιοδρομεί την εγκατάσταση δικτύου σωληνώσεων μεταφοράς φυσικού αερίου στην εσωτερική αγορά, ένα έργο για το οποίο εξασφαλίστηκε χορηγία ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια, πρόσθεσε ο κ.Λακκοτρύπης.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε αριθμό συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας για τον τομέα της ενέργειας με τρίτες χώρες, με σημαντικότερες τις συμφωνίες οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Αίγυπτο, το Λίβανο και το Ισραήλ, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για την οριστικοποίηση συμπληρωματικών συμφωνιών για την ενέργεια, στους τομείς των υδρογονανθράκων και της ασφάλειας των υπεράκτιων δραστηριοτήτων.

Περαιτέρω ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι στοχεύοντας στην ενίσχυση του ενεργειακού εφοδιασμού της Κύπρου και τη μεγαλύτερη δυνατή απεξάρτηση από τις εισαγωγές ενέργειας, η Κυβέρνηση προωθεί τη χρήση των ΑΠΕ, της ενεργειακής απόδοσης και της εξοικονόμησης ενέργειας.