Ενδεχόμενο εξαγοράς της Τράπεζας Κύπρου

Συνάντηση, διάρκειας πέραν της μιάμισης ώρας, είχε σήμερα ο κ. Νεοφύτου (μαζί με το οικονομικό επιτελείο του ΔΗΣΥ) με την Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, στην Κεντρική Τράπεζα. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας βρίσκεται σε πορεία σταθεροποίησης, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, εκφράζοντας, παράλληλα την αισιοδοξία ότι η χώρα μας θα τα καταφέρει και θα ξεπεράσει τα προβλήματα.

Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ανέφερε ότι βγαίνει από τη σύσκεψη με μια συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι ως χώρα θα τα καταφέρουμε και θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα. “Ο χρηματοπιστωτικός τομέας που δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα βρίσκεται σε μια πορεία σταθεροποίησης”, προσθέτοντας ότι χρειάζονται ακόμα πολλά να γίνουν αλλά κινούμαστε στη σωστή πορεία και πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να βγούμε από τη κρίση το συντομότερο.

Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις στην Τράπεζα Κύπρου δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης δεν θα αγοράσει το 18%, όπως γράφεται τις τελευταίες μέρες. “Το τι θα γίνει και είναι σωστή κίνηση, προς τη σωστή κατεύθυνση είναι αυτό το διεθνές ινστιτούτο να αναλάβει τα voting rights, την ψήφο, όταν θα έχει Γενικές Συνελεύσεις η Τράπεζα Κύπρου και θα αντιπροσωπεύει το 18%.

“Παρά να υπάρχουν οποιεσδήποτε σκιές ότι οι επιλογές στην ψήφιση εμπεριέχουν πολιτικά κριτήρια, θα έχεις ένα διεθνές ινστιτούτο που με τεχνοκρατικά κριτήρια θα αποφασίζει όταν υπάρχουν Γενικές Συνελεύσεις”, είπε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας πως υπάρχει το ενδεχόμενο αυτό το ινστιτούτο όπως και το ενδεχόμενο από μια θυγατρική της Παγκόσμιας Τράπεζας για να επενδύσουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου.

 

 

Ερωτηθείς σχετικά με την ανάγκη επίσπευσης νομοθετικού πλαισίου στο θέμα των στρατηγικών χρεοκοπιών, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι το κόμμα του θα στηρίξει τη νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος με την Μαρία Κυριακού, όπως είπε, εδώ και μήνες να επεξεργάζεται νομοσχέδια και προτάσεις νόμου και είναι σε επαφή με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. “Είναι ένα σημαντικό θέμα που είναι στην προτεραιότητα και των δανειστών μας αλλά και ένα θέμα που έπρεπε από μόνοι μας εδώ και χρόνια να το είχαμε ρυθμίσει”, είπε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ένα μέρος της συζήτησης με την κ. Γιωρκάτζη αφορούσε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. “Ξεκαθαρίσαμε τη θέση μας, με την οποία συμφωνεί απόλυτα και η Κεντρική Τράπεζα, ότι για τα κακά δάνεια από τους κακούς δανειζομένους πρέπει να ληφθούν αμέσως μέτρα”, καθώς υπάρχουν οι μηχανισμοί με τους οποίους οι τράπεζες μπορούν να πάρουν μέτρα. Από την άλλη, όπως είπε, η πλειοψηφία των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι βιώσιμα και πρέπει με δίκαιο τρόπο και με γρήγορες διαδικασίες ο χρηματοπιστωτικός τομέας να προχωρήσει όσο το δυνατό γρηγορότερα στην αναδιάρθρωση αυτών των δανείων.

Ερωτηθείς για το ποιοι θα προστατευθούν από τυχόν εκποιήσεις περιουσιών, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι σε οποιοδήποτε μέτρο θα πρέπει να υπάρχει και η κοινωνική παράμετρος, προσθέτοντας ότι πρέπει να προστατευθούν τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, οι άνεργοι, αυτοί που οι μισθοί τους μειώθηκαν κάθετα. “Σε αυτούς το κράτος δεν πρέπει να δει τα θέματα καθαρά με αριθμούς αλλά και μέσα από ένα κοινωνικό φακό”, είπε.

Τέλος, ερωτηθείς για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την επίσκεψη Μπάιντεν, επεσήμανε την ανάγκη ως τόπος να έχουμε μετριοφροσύνη και να αποφεύγουμε τις ακρότητες. “Ούτε από τη μια να αντικρίσουμε την επίσκεψη του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, ότι απλά και μόνο ότι επισκέφθηκε την Κύπρο λύθηκε το Κυπριακό, αλλά ούτε από την άλλη να αναθεματίζουμε και να στέλνουμε ένα μήνυμα ότι η Κύπρος δεν θέλει την επίσκεψη”, είπε και κατέληξε: “Εμείς ως ΔΗΣΥ κρίνουμε την κινητικότητα και το ενδιαφέρον των Αμερικανών ως πολύ θετικό και θα πρέπει να διατηρήσουμε τις καλές μας σχέσεις και με τις άλλες χώρες μόνιμα μέλη του ΣΑ”.