Ενας πρόεδρος… για μίμηση

Είναι ένας  Πρόεδρος Δημοκρατίας διαφορετικός από τους άλλους. Δεν διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό, αντί για μίζες δωρίζει κάθε μήνα περισσότερα από 10.000 δολάρια σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και το κυριότερο, απολαμβάνει το σεβασμό του λαού του.

Είναι ο 77χρονος Πρόεδρος της Ουρουγουάης, Χοσέ Μουχίκα (José Mujica) γνωστός και ως «ο φτωχός πρόεδρος» που
εξελέγει στο ανώτατο αξίωμα της χώρας του την 1η Μαρτίου του 2010 .

Συμφωνά με δημοσίευμα της ισπανικής El Mundo, ο Μουχίκα δεν διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό, δεν έχει χρέη και του αρέσει να απολαμβάνει τη συντροφιά του σκύλου του. Το μοναδικό περιουσιακό του στοιχείο είναι ο «σκαραβαίος» του, αξίας 1.945 δολαρίων που τον προτιμά από τις κρατικές λιμουζίνες.

Δεν διαθέτει προσωπική ασφάλεια και συχνά οι συμπολίτες του τον βλέπουν στον δρόμο να μοιράζει ενημερωτικά φυλλάδια, να ενημερώσει και να προωθεί τις κυβερνητικές του πρωτοβουλίες. Μια από αυτές, το 2011, ήταν η καμπάνια που καταδίκαζε τη βία κατά των γυναικών.

Ο μισθός του προέδρου στην Ουρουγουάη φτάνει τα 12.500 δολάρια αλλά εκείνος κρατά για τον εαυτό του μόνο 1.250 δολάρια, όσα θεωρεί ότι χρειάζεται για να ζήσει ο ίδιος, η γυναίκα του Lucía Topolansky και η Μανουέλα,  το σκύλο του.

Ζουν και οι τρείς σ ένα αγρόκτημα που ανήκει στη γυναίκα του, γερουσιαστής και η ίδια και δωρίζουν κάθε μήνα το 90%
του μισθού τους σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

“Τι να το κάνω όλο αυτό το ποσό; Οι περισσότεροι κάτοικοι της Ουρουγουάης ζουν με πολύ λιγότερα” δήλωσε με αφοπλιστική ειλικρίνεια αποδεικνύοντας το λόγο που η χώρα του είναι γνωστή για το χαμηλό ποσοστό διαφθοράς. Για τη ακρίβεια, είναι η δεύτερη λιγότερο διεφθαρμένη χώρα  της Λατινικής Αμερικής σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας.

Όσο για το εμπόριο ναρκωτικών που είναι ο «πονοκέφαλος» της κυβέρνησης του ο Μουχίκα, νομιμοποίησε τη χρήση κάνναβης για προσωπική χρήση, μέτρο που όπως όλα δείχνουν αποδίδει. Στους επόμενους στόχους του είναι και η καταπολέμηση των παράνομων αμβλώσεων.