Εναντίον της φορολογικής αύξησης στη Γερμανία η Μέρκελ

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε την Τρίτη ότι είναι εναντίον της αύξησης οποιωνδήποτε φόρων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αν επανεκλεγεί το Σεπτέμβριο, μια καθαρή ένδειξη ως προς το πού αναμένει να επικεντρωθεί η μάχη των εκλογών.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η κ. Μέρκελ είχε προηγουμένως δηλώσει ότι αντιτίθεται στην αύξηση φόρων που προτείνονται από τους αντιπολιτευόμενους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι οποίοι θέλουν οι πλούσιοι να πληρώνουν πιο πολλά, αλλά οι έντονες δηλώσεις της δείχνουν ότι μπορεί να σκέφτεται το θέμα της φορολογίας πιο ευρέως.

«(Για πολλούς ψηφοφόρους οι εκλογές έχουν να κάνουν) με ένα σταθερό ευρώ, θέσεις εργασίας – αν είναι δυνατόν για όλους, μια ισχυρή οικονομία για τη χώρα μας», δήλωσε η κ. Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι των Χριστιανοδημοκρατών.

«Γι’ αυτό χρειάζεσαι αξιόπιστες συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι οι αυξήσεις φόρων είναι λανθασμένες. Οποιουδήποτε είδους», είπε.

Η κ. Μέρκελ, η οποία τοποθετείται υπέρ της λιτότητας για τις χώρες της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της κρίσης της νομισματικής ένωσης, επιχειρηματολογεί ότι η αύξηση φόρων δεν θα αποφέρει απαραίτητα πιο ψηλά εισοδήματα.

Παρόλο που οι περισσότεροι δημοσκόποι αναμένουν ότι η κ. Μέρκελ θα καταφέρει για τρίτη φορά να επανεκλεγεί στις εκλογές που θα διενεργηθούν στις 22 Σεπτεμβρίου, δεν είναι ξεκάθαρο αν θα κατορθώσει τη συνέχιση της κεντροδεξιάς συμμαχίας της με τους Ελεύθερους Δημοκράτες, οι οποίοι είναι υπέρ χαμηλών φορολογιών.

Δυνατό να χρειαστεί να καταβάλει προσπάθεια για ένα «μεγάλο συνασπισμό» με το SPD και η φορολογική πολιτική μπορεί να αποτελέσει ένα από τα πιο δύσκολα θέματα στις συνομιλίες μεταξύ των κομμάτων.

Η κ. Μέρκελ σχεδόν έχασε ένα μεγάλο προβάδισμα που είχε στις δημοσκοπήσεις το 2005 υποσχόμενη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας να αυξήσει το ΦΠΑ στο 18% από 16%.

Το προβάδισμα των Συντηρητικών έπεσε από 42% στις δημοσκοπήσεις στο 35,2% κατά την ψηφοφορία, εν μέρει, λόγω της υπόσχεσης αυτής της κ. Μέρκελ, κάτι που τους ανάγκασε να σχηματίσουν την ανεπιθύμητη συμμαχία με το SPD.