Ενίσχυση της ανακύκλωσης και βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων

Σε λίγους μήνες αποχαιρετάμε το 2015 και με λύπη παρατηρώ ότι υπάρχουν στην Κύπρο ακόμη κοινότητες, που δεν εφαρμόζουν ή δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ανακύκλωσης. Αρκετές κοινότητες της επαρχίας Λάρνακας δεν έχουν ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται από τα απόβλητα το περιβάλλον και να εξακολουθούν να υπάρχουν χωματερές από σκουπίδια σε πάρα πολλά σημεία της υπαίθρου. Επίσης οι πολίτες επιβαρύνονται με αυξημένα τέλη σκυβάλων παρά τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες ως προς την ελάφρυνση του οικονομικού κόστους στα νοικοκυριά της επαρχίας της Λάρνακας και του ελεύθερου μέρους της επαρχίας Αμμοχώστου.

Θεωρώ ότι θα πρέπει το πρόγραμμα ανακύκλωσης να κινηθεί με πιο γοργούς ρυθμούς και να καλύψει όλους τους δήμους και κοινότητες της πόλης και επαρχίας Λάρνακας.

Αυτό θα βοηθήσει τις τοπικές κοινωνίες και αρχές ως ακολούθως:

Θα οδηγήσεις σε μείωση του κόστους συλλογής και μεταφοράς των απορριμμάτων, αφού ένα μεγάλο μέρος τους, θα συλλέγεται και θα μεταφέρεται με χρηματοδότηση του Συστήματος. Με την πάροδο του χρόνου αυτό το όφελος θα μεγιστοποιείται με την βελτίωση της συμμετοχής του κοινού στη διαλογή στην πηγή και τη συνεπακόλουθη αύξηση στις ποσότητες που θα διαχειρίζεται το σύστημα. Επίσης θα επιτευχθεί και μείωση του κόστους απόρριψης των απορριμμάτων (τέλος χωματερής), αφού ένα μεγάλο μέρος τους θα μεταφέρεται από το Σύστημα αλλού για αξιοποίηση.

Επίσης θα έχουμε περιβαλλοντική ενημέρωση του κοινού και σταδιακή ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης στους Πολίτες η οποία θα είναι επωφελής και για πολλά άλλα θέματα σημαντικά για τις Τοπικές Αρχές. Έτσι θα επιτευχθεί και βελτίωση της εικόνας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς του Δημότες της. Βελτίωση της εικόνας της Τοπικής Αρχής προς το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Ελπίζουμε ότι έτσι θα έχουμε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην περιοχή. Επίσης θα πετύχουμε την Κοινωνική συμμετοχή που θα αξιοποιηθεί στο μέλλον και για άλλα προγράμματα. Με όλα αυτά θα επιτευχθεί η βελτίωση της ποιότητας ζωής της δημόσιας υγείας και ασφάλειας των Πολιτών.

Τέλος θα επιτευχθεί μεγάλη ανάπτυξη των Τοπικών Αρχών σε ένα τομέα που υστερούν σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης καθώς επίσης και απόκτηση πολύτιμων εμπειριών από την Τοπική Αρχή σε ένα νέο τομέα μέσα από μια καλά οργανωμένη πρωτοβουλία.

* Του Σταύρου Χατζησάββα

Capture

Επαρχιακού Γραμματειακού Λειτουργού Οικολόγων Λάρνακας